Skaper myter om seg selv

LILLEHAMMER (Dagbladet): Myter er tema for årets Undset-dager på Lillehammer. Men hva er myter? Og hva betyr de for et forfatterskap?

Ifølge psykologen Rollo May er mytene «en måte å skape mening på i meningsløs verden», og for Tor Åge Bringsværd er de «en trampoline for fantasien». I Lillehammer vil flere forfattere avklare sitt forhold til mytens betydning.

- Jeg bruker myter fritt. I min forrige bok, «Blinddøra», forholder novellen «Kai Sandemo» seg til to - tre myter. Først og fremst til Kain og Abel-myten fra Det gamle testamente. Så er det Aksel Sandemose-myten. Sandemose var jo mytoman. Han brukte myten som en del av forfatterskapet, sier Hans Herbjørnsrud som skal delta på litteraturfestivalen i Lillehammer.

- Det er nødvendig for en forfatter å leve og skrive på en myte. Den tredje myten jeg bruker i novellen, er den myten som er min egen.

Folks erfaringer

- Myter er konsentrat av et folks erfaringer gjennom århundrer. Myter er ofte opptatt av de samme spørsmål som oss. Myter kan vise oss en forbindelse med våre egne drømmer, muligheter og konflikter. Myter er oppsamlede sannheter, konsentrerte erfaringer.

Hva med myten om deg selv?

- Når jeg sitter ved skrivebordet må jeg leve meg inn, mye fordi jeg bruker fiksjonalisert selvbiografi, i det jeg skriver. Det blir nødvendigvis dannet myter om meg selv. Hvis myten er fruktbar dikterisk, trives jeg innenfor den. Jeg gjør det ikke for å lyve, jeg vil prøve å være sannferdig. Noen ganger vet jeg ikke om jeg lever i min egen myte eller om jeg lever i den verden vi tror er den virkelige. Tror, vel å merke, sier Herbjørnsrud.

- Klassiske myter er ikke det jeg primært synker inn i, men jeg ser det som typefortellinger som sier noe dypt. Nå holder jeg på med noe stoff om Kreta og da er det umulig å ikke forholde seg til myter. Ellers er jeg bevisst på å ikke trekke inn myter når jeg skriver. Det kan bli en repeterende, imponerende henvisning, sier Tove Nilsen.

Lure mytebyggere

Myten om forfattere?

- Noen forfattere er mytebyggere de luxe, andre er mytenedbrytere.De lureste er de som bygger myter. Hvis du forteller sannheten om hvordan du skriver, blir leserne ofte litt skuffet. En vil gjerne at det skal være noe mer med tilblivelsen av kunst.

Myten om deg selv? - Det er klart jeg prøver å skape en myte om meg selv. Kjernen ved det å være skjønnlitterær forfatter er å ikke ha skarpe skiller mellom sannhet og oppdiktning, sier Nilsen.

MYTESKAPER: Hans Herbjørnsrud, her på Heddal.
MYTESKAPER: Tove Nilsen tror de lureste forfatterne skaper myter om seg selv.