Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skaper parabenparanoia

Forbrukerrådet påstår i «hormonsjekk» at produktet vårt inneholder hormonforstyrrende stoffer på svakt forskningsmessig grunnlag.

MYE MAKT: «Forbrukerrådet har ingen forskningsavdeling/eksperter, men fullmakt til å gå på tvers av risikovurderinger utført av Europas tyngste fagorganisasjon som forsker på parabener», skriver artikkelforfatteren, som nylig tapte en rettssak mot Forbrukerrådet. Foto: John T. Pedersen
MYE MAKT: «Forbrukerrådet har ingen forskningsavdeling/eksperter, men fullmakt til å gå på tvers av risikovurderinger utført av Europas tyngste fagorganisasjon som forsker på parabener», skriver artikkelforfatteren, som nylig tapte en rettssak mot Forbrukerrådet. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Meninger

Hvorfor går en familiebedrift opp mot mektige Forbrukerrådet? Sier noen noe usant ville alle forsvare seg. A-creme har ingen dokumenterte allergiske reaksjoner pr. dags dato. Burde vi endre produktet og tilsette et mer uprøvd konserveringsmiddel som kan gi allergiske reaksjoner?

Forbrukerrådet påstår i «hormonsjekk» at produktet inneholder hormonforstyrrende stoffer. Når vi spør hvilken forskning som ligger til grunn får vi vage svar, og de legger EUs kandidatliste over potensielt hormonforstyrrende stoffer (som Forbrukerrådet omtaler som EUs liste over hormonforstyrrende stoffer) til grunn. Vi spesifiserer at de benytter feil navn og spør om de har lest grunnarbeidet.

Det er forslag over stoffer som blir benyttet mye og ønskes forsket videre på av denne grunn. Det står tydelig at den ikke skal benyttes som risikovurdering. Stoffer kan ikke fjernes før listen revideres i 2015, til tross for at mange (inkl. metylparaben (MP)) ble klarert i 2011. Forbrukerrådet setter lit til listen, men betviler EU-spesialistene som står bak. I 2013 konkluderte en studie at det ikke var hormonforstyrrende effekter selv med høye doser av propylparaben (mye mer potent enn MP).

MP anses trygt av Mattilsynet, Nasjonalt folkehelseinstitutt, Vitenskapskomiteen for mattrygghet, Statens legemiddelverk, EUs ekspertkomité på kosmetikk, FDA (i USA) etc. MP er tillatt i alle land og omtales som naturens konserveringsmiddel. Det er et av de eldste og mest undersøkte konserveringsmidlene på markedet, med svært lav allergiprofil.

MP finnes naturlig i frukt og bær. Det er mye mer MP i blåbær enn i A-creme, men ingen advarsler mot blåbær, til tross for identisk molekylær oppbygning. MP brukes som konserveringsmiddel i mat/drikke (E218). Opptak gjennom hud er mye lavere enn fra mat. ca. 3,7 prosent ifølge Professor Tore Sanner

Forbrukerrådet har skapt Parabenparanoia. Metylparaben er 2 500 000 ganger mindre potent enn østrogen i p-piller. Én p-pille er mer hormonforstyrrende enn påvirkningen fra alle de seks typene parabener du inntar gjennom mat og kosmetikk gjennom et helt liv.

Én teskje salt tar livet av et spedbarn. Bør det forbys? Eller bør man se på dosering? «The dose makes the poison» er regel nr. 1 i toxiologien. I dyreforsøk bruker man ekstreme doser for å se stoffers virkning. Å gange dosen med 1000 og sprøyte det under huden på gnagere, eller forskning på cellekultur, er vanlig.

En person på 60 kg må smøre seg med 4500 krukker A-creme daglig i én måned for kanskje å se en endring. Dyreforsøk er dessuten ikke alltid overførbare til mennesker.

Tvinger vi en voksen til å drikke store mengder vann, er dette farlig. (Daglig konsum er ca. tre liter). La oss bare gange med ti, altså 30 liter vann pr. døgn. Dette vil føre til døden, da organer kollapser. Slutningen er at vann er dødelig! Er dette riktig?

Retten fastslår at ytringsfriheten gir Forbrukerrådet rett til å ytre føre-var-advarsler. Vi må frykte at ny kunnskap kan dukke opp da forskningen kanskje blir bedre, selv om dagens forskning sier det er trygt. Forbrukerrådet har ingen forskningsavdeling/eksperter, men fullmakt til å gå på tvers av risikovurderinger utført av Europas tyngste fagorganisasjon som forsker på parabener.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media