Skaper problem for rettssikkerheten

Den nye stykkprisordningen tilsidesetter advokatenes selvstendige vurdering av hvilken bistand som er rimelig og nødvendig i hver enkelt sak, skriver Frode Sulland. Han hevder at stykkprisforskriften i sum skaper store rettssikkerhetsmessige problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ NYTT har det vært overskrifter i Dagbladet om at forsvarerbistand i straffesaker koster for mye penger, denne gang med utgangspunkt i NOKAS-saken. Til tross for at bevilgningene til både politi og domstoler økes, straffesakene blir flere og større, og politiets virkemidler stadig utvides - skaper dette et press mot at utgiftene til forsvarerbistand skal reduseres. Som kjent er forsvarerne i straffesaker den aktøren som lovgiver har gitt i oppdrag å påse at maktapparatet, representert ved påtalemyndighet og domstoler, ikke begår overgrep mot enkeltmennesket, den siktede. Likevel skal forsvarernes innsats vingeklippes mens maktens virkemidler økes. Som et ledd i disse innsparingstiltakene ble fra årsskiftet stykkprisordningen i straffesaker, dvs. at antall timer forsvarerbistand i hver sak honoreres ut fra en gjennomsnittsbetraktning, utvidet i betydelig grad. Ordningen skal nå også omfatte bl.a. bistand under varetektsfengsling, tilståelsessaker, bistandsadvokatenes oppgaver og saker for fylkesnemndene. Den nye forskriften har vekket svært sterke reaksjoner blant landets advokater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer