«Mesternes mester»:

Skaper reaksjoner

Flere reagerer på valg av årets «Mesternes mester»-deltakere.

TØFF KONKURRANSE: Idrettsutøvere i «Mesternes mester» får bryne seg på tøffe konkurranser. Årets cast skiller seg ut - og ikke alle er like fornøyde med det. Foto: Heidi Marie Gøperød / NRK.
TØFF KONKURRANSE: Idrettsutøvere i «Mesternes mester» får bryne seg på tøffe konkurranser. Årets cast skiller seg ut - og ikke alle er like fornøyde med det. Foto: Heidi Marie Gøperød / NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets sesong av «Mesternes mester» er godt i gang. I år som tidligere, vekker programmet stort engasjement blant det norske folk, og realitykonseptet kan skimte med svært høye seertall.

Deltakerne har fått utfordre seg i temaet allsidighet, og en av deltakerne har allerede måttet forlate programmet på grunn av ettervirkninger av covid-19.

HOUSETOUR: Vi fikk ta en titt inni huset hvor deltakerne bor mens de spiller inn «Mesternes mester». Reporter: Maria Ludvigsen. Video: Luna Lea. Vis mer

Savner representasjon

I likhet med i fjor, er det den pensjonerte alpinisten Aksel Lund Svindal som leder programmet, og blant de gamle idrettsheltene som er å se konkurrere på TV-skjermen er roer Olaf Tufte, fotballspiller Frode Johnsen og orienteringsløper Hanne Staff. I tillegg deltar Stig-André Berge (bryting), Kristin Holte (crossfit), Ezinne Okparaebo (friidrett), Helene Spilling (sportsdans), Ola Vigen Hattestad (langrenn), Andreas Lødrup (kickboksing) og Linn Jørum Sulland (håndball) i de tøffe konkurransene.

Selv om det er god representasjon blant de ulike idrettene, er det noe annet flere seere reagerer på. De påpeker at NRK bare har valgt utøvere fra det sentrale østlandsområdet.

- Nærsynt

En av dem som reagerer er siddis Rune Dahl Fitjar (42). Han er fast seer av underholdningsprogrammet, og mener NRK burde gjort mer for å få representanter fra hele landet.

- Jeg tenker det er nærsynt av NRK som bare har valgt deltakere som mer eller mindre bor innenfor en time fra Marienlyst. NRK burde løftet blikket mer, mener Dahl.

SAVNER FLERE: Rune Dahl Fitjar savner representasjon av flere landsdeler i årets «Mesternes». Foto: Asbjørn Jensen, UiS
SAVNER FLERE: Rune Dahl Fitjar savner representasjon av flere landsdeler i årets «Mesternes». Foto: Asbjørn Jensen, UiS Vis mer

Han påpeker at dette ikke er første gang NRK har valgt utøvere som kommer fra det sentrale Østlandet.

- Jeg reagerte på det i fjor, for da var det den samme geografiske fordelingen. Da var det bare én deltaker fra Norge som ikke kom fra Østlandet.

Sist sesong var det vinneren Nils Jacob Hoff som ikke kom fra Østlandet – i tillegg til danseren Nadya Khamitskaya Andersen fra Belarus. Også i andre sesonger har det vært stor overvekt av deltakere fra Østlandet. I sesong to var for eksempel åtte av elleve deltakere fra østlandsområdet.

- Tenker ikke over det

Fitjar tror rett og slett NRK ikke tenker så mye over hvor deltakerne kommer fra.

- Og hvis man ikke tenker så mye over det, så er det sikkert lett å hente deltakere som bor i nærheten. Jeg tenker det er et mønster som handler om hvordan man representerer landet i TV-mediet. Dette er noe mediene burde bli mer observante på – kanskje særlig NRK.

- Kan det skyldes mangel på gamle idrettshelter?

- Nei, det skyldes ikke mangel på utøvere. Ser man på lista over de beste pensjonerte idrettsutøverne, så er det mye større spredning i landet enn de som representeres på Mesternes mester, understreker han.

SKITNE TRIKS: Stig-André Berge er misfornøyd med Olaf Tuftes sandspruting i Mesternes mester. Video: NRK / Rød Løper. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Bør anse det som et problem

Organisasjonslederen i Troms og Finnmark idrettskrets, Sylvi Ofstad, forstår at folk reagerer på at deltakerne bare kommer fra én landsdel.

- Først og fremst er Mesternes mester et populært TV-program, ikke en offisiell idrettskonkurranse. Idretten skaper stort engasjement i hele landet og derfor tror jeg at seere ønsker at programmet skal speile idretten slik som den er med deltakere fra der bolk bor. Jeg tenker det er en forutsetning at arrangøren av programmet tenker helhetlig, og setter sammen en variert gruppe når de skal arrangere konkurransen, sier hun til Dagbladet.

EKSEMPLER: - Fotballspillerne Sigurd Rushfeldt og Morten Gamst Pedersen kunne for eksempel vært mulige deltakere fra Troms og Finnmark, sier Ofstad. Foto: Idrettsforbundet
EKSEMPLER: - Fotballspillerne Sigurd Rushfeldt og Morten Gamst Pedersen kunne for eksempel vært mulige deltakere fra Troms og Finnmark, sier Ofstad. Foto: Idrettsforbundet Vis mer

Hun understreker likevel at de som idrettskrets ikke skal legge noen føringer på hvordan NRK skal arrangere programmet.

- Er det et problem at det er bare er idrettshelter fra Østlandet?

- NRK bør anse det som et problem hvis de mottar seerreaksjoner på det, og jeg forstår at de får seerreaksjoner, sier hun.

KNUST: Nok en rekord knuses i denne sesongen av «Mesternes mester». Video: NRK Vis mer

- Burde vært et mål

Tidligere deltakere i «Mesternes mester», Ole Martin Årst (48), sier at han ikke har reflektert over tilhørigheten til årets deltakere før Dagbladet tar kontakt.

- Det har jeg vært lite bevisst på, men nå det er sagt så synes jeg det er fint å kunne prøve å favne bredt. NRK bør kanskje gjøre det lille ekstra for å få med et cast som representerer hele landet. Jeg tenker det burde vært et mål å dekke store deler av landet, sier Årst til Dagbladet.

DELTOK: Den tidligere TIL-helten Ole Martin Årst deltok i 2019-sesongen av underholdningsprogrammet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DELTOK: Den tidligere TIL-helten Ole Martin Årst deltok i 2019-sesongen av underholdningsprogrammet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Årst er fra Nord-Norge og tror den geografiske fordelingen av idrettsheltene ikke er noe flesteparten har bemerket seg.

- Jeg tror heller det er motsatt. Som trønder vil man kanskje bli ekstra obs på det når det er en trønder som deltar, eller en sørlending blir det når det er noen fra Sørlandet som er med. Spesielt gjeldet det kanskje når det er med noen som kommer fra små plasser. Jeg tror de setter ekstra stor pris på det, sier han.

Årst, som følger spent med på årets sesong, har allerede fått seg en favorittdeltaker.

- Frode Johnsen er en god venn. Jeg har både spilt med han på landslaget og mot han. Jeg håper at han blir den første fotballspilleren til å stikke av med seieren, sier han.

- Spesielt viktig

NRK skriver i en mail til Dagbladet at det er viktig for NRK å representere hele landet.

- NRK jobber målrettet med mangfold i alle sine prosjekter. Det er spesielt viktig for NRK at vi speiler hele landet, og dette er ett av mange viktige kriterier i absolutt alle casting-prosesser, skriver prosjektredaktør i NRK, Pia Basberg.

Hun understreker at arbeidet med å finne deltakere til programmet foregår gjennom hele året, og ofte over flere år.

- Det er et puslespill med svært mange brikker, og vi leter alltid bevisst etter aktuelle deltakere over hele landet. For to sesonger siden var det for eksempel bare tre av deltakerne som var fra Østlandet. At det noen sesonger er overrepresentasjon av deltakere fra Østlandet, er blant annet en konsekvens av hvor flertallet av idrettsutøverens bor og hvem som har anledning til å delta den aktuelle sesongen, skriver Basberg.

Hun sier dessuten at de gjerne tar imot innspill til deltaker-tips.

- Forslag til deltakere fra alle distrikter i Norge er noe vi ønsker svært velkommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer