«Leaving Neverland»

Skaper sterke reaksjoner

I dokumentarfilmen «Leaving Neverland» blir Michael Jackson på ny anklaget for seksuelle overgrep mot barn. Detaljene omtales som grufulle.

ANKLAGES: I en fersk dokumentarfilm anklages Michael Jackson for seksuelle overgrep mot barn. FOTO: Rusty Kennedy / AP / NTB Scanpix
ANKLAGES: I en fersk dokumentarfilm anklages Michael Jackson for seksuelle overgrep mot barn. FOTO: Rusty Kennedy / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble den nye Michael Jackson-dokumentaren «Leaving Neverland» vist for første gang under Sundance Film Festival. Tilhengere av popstjerna har vært i harnisk, mens andre har blitt rystet av filmens innhold.

I den fire timer lange dokumentaren hevder Wade Robson (36), James Safechuck (42) og deres familier at Robson og Safechuck skal ha blitt utsatt for overgrep av Jackson i forbindelse med overnattinger på Neverland Ranch på 80-tallet.

De angivelige overgrepene skal ha foregått over flere år, og de fornærmede hevder at de ble manipulert til å holde det hemmelig.

Slaktet av representanter

Mens filmen ble mottatt med stående applaus under filmfestivalen fredag, ble den samtidig slaktet av dem som forvalter Jacksons arv i en pressemelding.

- Dokumentaren er den type tabloid karakterdrap som Michael Jackson opplevde da han var i live, og som han nå også opplever etter sin død.

I pressemeldingen, som gjengis av The Hollywood Reporter, omtales Robson og Safechuck som «løgnhalser». Forvalterne viser også til at en av anklagerne, Wade Robson, avviste at Jackson skal ha oppført seg upassende overfor ham i forbindelse med rettssaken i 2005.

- Jackson behandlet barn med respekt, og gjorde aldri noe for å skade dem, skriver de i pressemeldingen.

HAN PUSTER IKKE: Det var livvakta til Michael Jackson som ringte 911, da Michael Jackson ikke reagerte på kompresjoner, den 25. juni 2009. Michael Jackson ble funnet livløs i senga si, og for første gang er lydopptaket av nødsamtalen offentliggjort. Dette er en del av CNNs program «How it Really Happened». Video: CNN Vis mer

Mennenes forklaring

I filmen sier Robson at det så seint som for seks år siden gikk opp for ham at det han ble utsatt for, ikke var greit. Når det gjelder vitneforklaringen han ga i 2005, sier han dette:

- Jeg ønsker å fortelle sannheten like høyt som jeg fortalte løgnen, sier han mot slutten av filmen.

Mennene forteller at de har opplevd depresjoner og angst, og har slitt med familiære relasjoner.

- Hemmeligheter vil spise deg opp, sier Safechucks i filmen.

- Jeg tror ikke tiden leger disse sårene. Det blir bare verre.

Filmanmeldelse

Robson og Safechucks gir i dokumentaren såpass detaljerte beskrivelser av de angivelige overgrepene at det i forkant av premierevisningen ble informert om at helsepersonell var til stede i tilfelle filmen skulle føre til fysiske reaksjoner.

The Guardians filmanmelder, Benjamin Lee, omtaler deler av Safechucks forklaring som «en av filmens mest grufulle scener».

«James forteller om lekebryllupet de hadde, med en giftering som han fortsatt har i dag og viser fram til kamera. Han hevder Jackson belønnet ham med smykker mot at han tok del i seksuelle aktiviteter. 'Det er fortsatt vanskelig for meg å ikke klandre meg selv', sier han, med skjelvende hender mens han holder sine mange pyntegjenstander.»

«Det tar bare to minutter før man forstår at Michael Jacksons ettermæle aldri kommer til å bli det samme igjen», skriver Lee i filmanmeldelsen.

Trusler

I forkant av at filmen ble vist under filmfestivalen, hadde Jackson-tilhengere framsatt trusler mot både regissør, Dan Reed, og Robson og Safechuck.

Situasjonen ble av lokalt politi vurdert å være så anspent at de valgte å øke antallet betjenter i området i forbindelse med visningen, ifølge Deadline.

Demonstrantene valgte imidlertid å ikke møte opp utenfor Egyptian Theatre, og visningen foregikk uten ytterligere komplikasjoner.

Frikjent i 2005

Tidenes mest suksessfulle artist ble anklaget for overgrep mot barn ved flere anledninger fram til han gikk bort i 2009.

I den nevnte rettssaken i 2005 sto Jackson tiltalt for å ha begått overgrep mot barn, drevet med utpressing, bortføring, ulovlig innesperring og skjenking av alkohol til mindreårige.

Blant vitnene var barnestjerna Macaulay Culkin, kjent fra «Hjemme Alene»-filmene. Den gang forklarte han at han hadde delt seng med popstjerna flere ganger, men avviste at Jackson hadde forgrepet seg på ham.

I januar omtalte Culkin sitt vennskap til Jackson i podkasten Inside of You With Michael Rosenbaum.

- Det er lett å si at det var rart, men det var det ikke, fordi det ga mening. Til sjuende og sist var vi bare venner, sier han i intervjuet som er gjengitt av CNN.

I juni 2005 ble Michael Jackson frifunnet på alle punkter.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer