Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Skaper unødvendig uro

Krangler om skuespilleransettelser på Nationaltheatret.

OPPGITT:Agnete Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund, mener ansettelsen av de fem nye skuespillerne på Nationaltheatret burde vært på plass. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
OPPGITT:Agnete Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund, mener ansettelsen av de fem nye skuespillerne på Nationaltheatret burde vært på plass. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Nationaltheatret skal ansette fem nye skuespillere. Nå krangler teaterledelsen og skuespillerforbundet om når ansettelsen skal finne sted. Nationaltheatret, med teatersjef Hanne Tømta i spissen, sier de nye skuespillerne er på plass fra høstsesongen. Skuespillerforbundet mener de skulle vært ansatt allerede på nyåret.

- Vi hadde regnet med at Nationaltheatret ville forholdt seg til løpedatoen 31.januar. Skuespillere som skal inngå kontrakter skal egentlig orienteres om dette innen denne datoen. Situasjonen skaper unødvendig uro på teatret, men det er Hanne Tømtas privilegium som sjef å kunne utsette ansettelsene,  sier Agnete Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund.

- Tungt ansvar Nationaltheatret mener på sin side at de avholder ansettelsesfristen.

- I avtalen står det at ansettelsesprosessen skal være ferdig til 2011-2012-sesongen. Skuespillerne er på plass til høsten, og det er innenfor avtalen, sier teatersjef Hanne Tømta.

Hun stiller seg uforstående til Agnete Haalands utspill.

- Jeg kan ikke forstå at hun mener vi utsetter. Vi opptrer i henhold til avtalen hun selv har skrevet under på, sier Tømta.

Hun mener skuespillerforbundet er unødvendig utålmodige.

- Det er et tungt ansvar å ansette fem nye skuespillere som skal bety noe for teatret i lang tid fremover. Det er viktigere å ta gode, kloke valg enn å forhaste seg, sier hun.

  Håndplukkes Nationaltheatret har 37 fast ansatte skuespillere. I tillegg har teatret 40 skuespillere i ensemblet som ikke er fast ansatt.

- Utlyses de fem nye stillingene eksternt, internt, eller håndplukkes skuespillerne?

- Vi vil tilby stillingene til de aktuelle kandidatene, som man alltid har gjort i teaterverden, sier Tømta.

Hun forteller at kandidatene vurderes etter flere kriterier.

- Det handler om å finne en balanse i staben. Vi ser på alderssammensetning, kjønn, mangfold, kvalitet og ansiennitet, sier Tømta.

Ingen av de fast ansatte skuespillerne ved Nationaltheatret er født etter 1976. Samtidig har teatret skuespillere som har vært tilknyttet teatret i over ti år uten å ha blitt tilbudt jobb.

-Vil dere prioritere ansiennitet eller nye, unge skuespillere nå?

- Vi ser på ansiennitet, men ikke bare på det, sier Tømta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling