Skapet

Velgjort komedie om fordommene rundt homofili.

FILM: En komedie om en streit fyr som utgir seg for å være homofil- og det helt uten slappe håndledd, hysteriske hvin og annen skrullehumor? Bare det er grunn god nok til å merke seg denne filmen. Langt på vei er dette både intelligent og fiffig humor servert av solide størrelser innen fransk film.

Regnskapsføreren François (ypperlig spilt av Daniel Auteuil) er verdens kjedeligste menneske. Han er snill og god, men drasser med seg en evig tilstedeværende antikarisma. Da han ser nedbemanningsspøkelset nærme seg, får han hjelp til å iverksette en vanvittig plan: Få ledelsen til å tro at du er homofil, og du beholder jobben. Ja vel? Jo, for det siste ledelsen på en kondomfabrikk vil er å få ord på seg for å diskriminere homofile! Skjønner?

Jo da, vi må svelge noen kameler hvis vi vil være med på turen. Men det er verd det. Dette er satire, og jeg må innrømme at det er ganske fornøyelig å se hvordan Veber, som fra før har skrevet manus til en imponerende mengde suksesser, harselerer over den tradisjonelle vrangforestillingen mange «moderne» mennesker synes å lide under: at alle homofile bare er «såååå fantastisk spennende mennesker!». Homofobe får også sitt, Gérard Depardieu er flott i rollen som machodrittsekken som både er personalsjef og trener for bedriftens rugbylag. Ta også med at filmen er behagelig lite heseblesende og har en hyggelig moral.