Skapkunstnerne

I det stille sysler folket i NRK-sporten med kultur. Var DU klar over at for eksempel Dag Erik Pedersen har hatt en hit på Norsktoppen?

På jobben i Val di Fiemme er det sekunderinger, målpasseringer og «Hvordan vil du beskrive løpet ditt?» som gjelder. Men bak den sportslige masken til staben i NRK, syder det av kunst og kultur.

Den syngende syklist

Ynglingen i leiren, musikkentusiasten Dag Erik Pedersen, kan for eksempel skilte med egen plateutgivelse. Samtidig som karrieren som proffsyklist begynte å ta av på det tidlige 80-tall, presterte Pedersen å synge seg til en akseptabel 3. plass på Norsktoppen med sin egen komposisjon «Gatelangs».

Den munnrappe reporteren fra Larvik lærte seg å spille gitar først som 21-åring, etter at Trond Granlund dro en låt på hjemmebesøk hos Pedersens. «Dette kan jeg gjøre bedre sjøl» tenkte Pedersen, og skred til verket. Vi viderebringer refrenget fra proffsyklistens Norsktopp-schläger:

Jeg går gatelangs, kan ikke la være å le.

Ja, jeg går gatelangs og ingenting er bedre enn det.

I min verden er det av bilder av Marilyn Monroe og Brigitte Bardot, å-å-å.

Ja, jeg har meg sjæl og ingen mål som jeg må nå.

Det ble med den ene plata. Men når Arnie «Skiffle-Joe» Norse en gang må parkere for godt, blir kanskje den ledige tronen som syklende trubadur noe å vurdere som pensjonist-syssel for Pedersen?

Den dragende skytter

Ikke langt bak i løypa kommer Kjell Kristian Rike. Allerede som ni-åring begynte han å dra i trekkspill. Riktignok har ikke nestoren i NRK TV-Sporten drevet det like langt innen musikken som han har som skytter (han ble for eksempel skytterprins på Landskytterstevnet i 1972). Men i tillegg til et par sporadiske tv-opptredener, har da også han medvirket på platefronten. For snart to år siden trakterte han trekkspillet på låta «Sjømannsskryt», da dansebandet «Vi Kaninarna» fra Toten spilte inn CD. Men Kjell Kristian skulle gjerne spilt enda mer:

-De siste 10-15 årene har jeg neppe spilt mer enn seks-sju timer. All reisingen i forbindelse med jobben er en av grunnene, sukket han til Se og Hør før bandet gikk i studio.

Limerickens hevn

Det er ikke så mye å hente

ved å spille på oddsen på Bente

En klassisk distanse

Gir ingen avanse

Sats heller på bankenes rente!

Gjett hvem! Jon Herwig Carlsen er den eneste av skapkunstnerne i NRK-sporten som klarer å flette egen kulturutøvelse inn i jobbsammenheng. Herwig Carlsen har i alle år fylt opp ethvert ledig rom i sportssendingene til NRK med poetisk årelating av seg sjøl. Kanskje ikke alltid til alles udelte glede, ettersom han kvalitetsmessig trakterer både klassisk og fristil. Men i hvert fall med mange nok fans til at han i forkant av ski-VM ga ut boka «Poeski for sportsidioter», ei bok stapp full av limericks. (nei, ikke på Kagge Forlag).

Og for deg som ikke får nok via tv, her kan du både se og høre Herwig Carlsen fremføre sin egen ode til kollega og makker Kjell Kristian Rike på «Klassefesten».

Tusse-Espen

Espen Graff har ikke spilt inn plate. Men kunne ratt ha gjort det. Sjekk her (til høyre og ned for bildet av Bente) hvordan han trakterte tussefløyta i samspill med Vamp under fjorårets innsamlingsaksjon, «Et nytt liv». Vamp er forøvrig Espens favorittband ved siden av Beatles.

Herr Graff spiller trompet også.

- På grunn av naboene går det mest i tussefløyter og irske fløyter om dagen, forsikrer han overfor NRKs nettsider.

Etter ski-VM forventer vi CD-utgivelse fra de fire...

<B>DANSEBAND: </B>I forfjor gikk den trekkspillende Rike i studio sammen med de glade guttene i dansebandet «Vi Kaninarna».
<B>SØLVGUTTENE: </B> For to år siden kunne Kjell Kristian Rike og Arne Scheie markere sine 25 første år i kommentatorboksen til NRK. Sølvbryllupet ble markert av boybandet til Dag Erik Pedersen, Kjell Kristian Rike og Espen Graff.
<B>BLÅSER I DET: </B>Espen Graff går ikke av veien for en blås, men venter gjerne til etter at utøverne har kommet i mål. Han trakterer både fløyte og trompet.