Vår Staude får kritikk:

- Skapt et problem for TV 2

TV 2-programleder Vår Staude får kritikk for å blande roller. Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener hun har skapt et problem for kanalen.

FESTDRAKT: Her er Vår Staude avbildet i festdrakten hun har sydd etter mønster fra Join the Fæbrik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FESTDRAKT: Her er Vår Staude avbildet i festdrakten hun har sydd etter mønster fra Join the Fæbrik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg blir like forundret hver gang journalister ikke forstår sin rolle.

Det sier presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen om kritikken mot TV 2-programleder Vår Staude.

Siden i fjor har Staude postet en rekke innlegg på sin instagramkonto hvor hun har tagget sykollektivet Join the Fæbrik og skrytt av jentene bak selskapet.

Programlederen har over 87 000 følgere på sin private konto.

Join the Fæbrik drives av Ingrid Vik Lysne, Jenny Skavlan, Mari Nordén og Ingrid Bergtun. I løpet av samme tid har Staude også intervjuet gründerne i TV 2s morgenprogram «God morgen Norge».

Det var avisa Vårt Land som omtalte problematikken først.

- Skal ikke ha to roller
Presseekspert Bodahl-Johansen er klar på hva han mener om at programlederen har intervjuet gründerne.

- Dette er svært problematisk. Journalister skal ikke ha to roller. Dette handler ikke om å henge ut enkelte journalister, men hensynet til pressen rolle. Det er viktig at pressens troverdighet ikke svekkes.

Han mener at Staude opptrer i en dobbeltrolle når hun poster bilder og fremsnakker jentene i innlegg på Instagram, samtidig som hun inviterer dem inn i studio hvor de får snakke om sitt kommersielle produkt.

- Det å tagge mennesker med kommersiell interesse skal journalister ikke gjøre. Journalistene har én rolle. Man skal være uavhengig og fri. Som journalist skal man ikke blande seg med de som har kommersiell interesse.

HYLLES AV VÅR STAUDE: Jenny Skavlan og de andre jentene bak sykollektivet Join the Fæbrik har fått mye eksponering på TV 2-programlederens Instagram-profil, og de har også blitt intervjuet av Staude på God morgen Norge. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
HYLLES AV VÅR STAUDE: Jenny Skavlan og de andre jentene bak sykollektivet Join the Fæbrik har fått mye eksponering på TV 2-programlederens Instagram-profil, og de har også blitt intervjuet av Staude på God morgen Norge. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Mener du at Vår Staude ikke kan intervjue jentene i Join the Fæbrik igjen?

- Nei, det mener jeg hun ikke kan.

- Ingen kommersiell kobling

Staude henviser til en Instagram-post hun skrev for et par dager siden. Der forklarer hun at det siste halvannet året har oppdaget sygleden, og at blant annet Join the Fæbrik har bidratt til å inspirere henne til å sy mer.

- Flere av innleggene tagget jeg med sy- og gjenbrukskollektivets Instagram-navn fordi dette var deres morsomme idé, det er deres mønster jeg har kjøpt og det alltid kommer veldig mange spørsmål om hvor ting jeg syr kommer fra, skriver Staude på Instagram.

Videre skriver hun at hun selv har kjøpt mønstrene for egne penger – det samme med materialet hun syr klærne i. I tillegg presiserer hun at ikke tjener penger på dette.

FÅR KRITIKK: Vår Staudes syengasjement blir debattert på grunn av hennes rolle som journalist. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
FÅR KRITIKK: Vår Staudes syengasjement blir debattert på grunn av hennes rolle som journalist. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

- For meg handler dette om pur begeistring over å få til noe som henger sammen, over en inspirerende sy- og gjenbruksgjeng, et stort ønske om å inspirere selv og så langt jeg rekker; prøve å svare alle dere som lurer på noe. Taggene innebærer ingen kommersielle koblinger - selvfølgelig.

Hun legger til at hun kan forstå at det kan oppfattes slik.

- Jeg har veldig mange følgere og derfor burde jeg heller svart hver enkelt og ikke tagget og bidratt til å sende dere videre til noen som i tillegg til å lære oss viktige ting om gjenbruk og forbruk, også selger sy-mønstre. Jeg burde nok tenkt på det i sy-lykkerusen, skriver programlederen.

Skapt problemer for kanalen

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener ikke bare Staude har skapt problem for seg selv, men også for TV 2. Han sier at selv om «God morgen Norge» lar en annen programleder intervjue gruppa, er det svært problematisk.

- Jeg mener at hun med dette har påført mediehuset et problem. TV 2s seere vil nok tenke sitt, selv om jentene blir invitert til andre redaksjoner i kanalen, sier han.

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl sier at Staude ikke har skadet kanalen på noen måte.

- Nei, det har hun ikke gjort. Fordi det ikke finnes noen private eller kommersielle koblinger mellom Vår Staude og dette selskapet. Og det er til enhver tid en samlet redaksjon som velger gjester og innhold i «God morgen Norge», sier Dahl til Dagbladet.

Dette er ikke første gang kanalen får kritikk for at journalister og programledere opptrer med dobbeltroller. Bodahl-Johansen har tidligere reagert på at TV 2s profiler kan promotere kommersielle produkter på sosiale medier. Der ble profiler som Marte Bratberg, Niklas Baarli, og Dorthe Skappel trukket fram.

- Har man ikke gode nok retningslinjer i TV 2 på hva som er greit å gjøre som journalist og ikke?

- TV 2 har gode retningslinjer internt og som redaktørstyrt mediehus så følger vi selvsagt Vær varsom-plakaten.

- Ingenting å skjule

KRITISK: Etter at Sophie Elise lastet opp to bilder på Instagram foran Slottsplassen, har flere kritisert influenseren. Nå svarer hun for seg. Video: Rød Løper Vis mer

Redaksjonssjef i «God morgen Norge», Sissel Randsborg påpeker at de forholder seg til TV 2s etiske retningslinjer.

- Vi har ingenting å skjule i denne sammenhengen. I etterkant har vi hatt diskusjoner om selve taggingen. Både hyppigheten og mengden. Den ser vi var omfattende, og det hadde vært naturlig at den var tonet ned. Dette tar vi med oss videre som en fornuftig del av en større debatt, sier Randsborg til Dagbladet.

Hun legger til at alle gjestene i «God morgen Norge» vurderes journalistisk av redaksjonen, og forklarer at redaksjonen har hatt stort fokus på gjenbruk.

- Join the Fæbrik har derfor vært gjester i «God morgen Norge» flere ganger denne våren. Som redaksjonssjef har jeg ingen problemer med å la Vår Staude intervjue Join the Fæbrik i framtida. Jeg har tillit til Staudes integritet. Det betyr ikke at hun skal gjøre det hver gang, sier Randsborg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer