SYMMETRISK:  Etter å ha gjennomført fotoprosjektet «Both Sides Of» mener fotograf Alex John Beck at symmetri egner seg bedre som målestandard i arkitekturen enn for å bedømme om noens ansikter er pene eller ikke. Alle foto: Alex John Beck
SYMMETRISK: Etter å ha gjennomført fotoprosjektet «Both Sides Of» mener fotograf Alex John Beck at symmetri egner seg bedre som målestandard i arkitekturen enn for å bedømme om noens ansikter er pene eller ikke. Alle foto: Alex John BeckVis mer

Skapte helt symmetriske ansikter: - Våre standarder for skjønnhet egner seg bedre i arkitekturen

Er symmetri egentlig et tegn på skjønnhet?

(Dagbladet): Hvordan hadde folk sett ut hvis ansiktene deres var helt symmetriske?

FORSKJELL: Resultatene Beck fikk ved å speile henholdsvis en persons venstre- og høyreside av ansiktet, var slående ulike.
FORSKJELL: Resultatene Beck fikk ved å speile henholdsvis en persons venstre- og høyreside av ansiktet, var slående ulike. Vis mer

Det spørsmålet satte fotograf Alex John Beck seg et mål om å besvare gjennom fotoprosjektet «Both Sides Of». Og svaret er ganske oppsiktvekkende, i alle fall bildemessig.

 RYSTENDE:  De portretterte personene ble det Beck beskriver som rystet etter å ha sett seg selv som helt symmetriske
RYSTENDE: De portretterte personene ble det Beck beskriver som rystet etter å ha sett seg selv som helt symmetriske Vis mer

Ved å manipulere portretter av en rekke ulike personer slik at ansiktene deres ble helt symmetriske, mener fotografen selv at bildene hans rokker ved en grunnleggende oppfatning av at symmetriske ansikter er pene ansikter, skriver britiske The Independent.

- Det er en feil ved den vanlige oppfatningen om at skjønnhet er basert på symmetri, sier Beck til avisa.

Venstre og høyre For av hver person Beck tok bilder av, skapte han to symmetriske portretter: et av personen hvor venstresiden av ansiktet er speilet, og et hvor høyresiden er speilet.

Forskjellen er som man ser på bildene, rimelig stor. Fotografen selv mener bildene viser tydelige forskjeller i hva hver side av ansiktene våre viser av følelser.

 FEIL:  - Det er en feil ved den vanlige oppfatningen om at skjønnhet er basert på symmetri, sier Beck.
FEIL: - Det er en feil ved den vanlige oppfatningen om at skjønnhet er basert på symmetri, sier Beck. Vis mer

- Folk satt for å bli portrettert og trodde de bare hadde et ansiktrsuttrykk, men bildene viser at hver side har sitt eget og distinkte uttrykk, sier Beck til den britiske avisa.

 BEGGE SIDER:  Bildene er en del av fotoprosjektet «Both Sides Of».
BEGGE SIDER: Bildene er en del av fotoprosjektet «Both Sides Of». Vis mer

Personene Beck portretterte, var ikke nevneverdig imponerte over hvordan de så ut etter de fikk den digitale symmetri-behandlingen. Beck beskriver deres reaksjon som rystet.

Skjønnhet Det viktigste han lærte ved å gjennomføre prosjektet var nettopp at vår vanlige, nærmest standardiserte måleparametere for skjønnhet, ikke nødvendigvis stemmer.

- Det er selvfølgelig rasjonelle standarder for skjønnhet, men de har ikke nødvendigvis noe å si for om et ansikt er attraktivt eller pent, sier Beck.

- Vår bruk av absolutte standarder for skjønnhet egner seg bedre i arkitekturen, legger han til.

På bildene, som Dagbladet har fått tilltatelse til å bruke, er ansiktene til venstre i montasjene personens venstreside speilet, og ansiktene til høyre er personens høyreside speilet. Alle bildene kan sees på nettsiden til fotografen.