Politisk Ukorrekt:

Skapte klagestorm da de fjernet «Politisk Ukorrekt». Nå er spillet tilbake

- En gledens dag for ytringsfriheten, mener Christian Vennerød, sjef for Vennerød forlag, som utgir spillet.

TILBAKE: I desember fjernet bokhandlerne Ark og Tanum brettspillet «Politisk Ukorrekt» fra sine butikker. Nå er det tilbake hos Ark, med en klistrelapp med en ekstra advarsel om at spillet har 18 års aldersgrense. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet
TILBAKE: I desember fjernet bokhandlerne Ark og Tanum brettspillet «Politisk Ukorrekt» fra sine butikker. Nå er det tilbake hos Ark, med en klistrelapp med en ekstra advarsel om at spillet har 18 års aldersgrense. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Debatten raste i sosiale medier etter at det ble kjent at bokhandlerkjedene Ark og Tanum trakk brettspillet «Politisk Ukorrekt» fra sine butikker i desember. Like etter at spillet ble trukket gikk over 300 personer inn på Arks Facebookside og ga elendige brukervurderinger.

Flere mente dette var en form for sensur, og mange oppfordret også til boikott av Ark. Nå bekrefter Ark at de har tatt spillet inn i butikkene igjen.

Dermed har påskeferieklare nordmenn igjen kunnet kjøpe det populære brettspillet hos bokhandlerkjeden. Christian Vennerød, sjef for Vennerød forlag som utgir spillet, er svært fornøyd med at Ark har ombestemt seg.

- Det var en gledens dag da spillet kom tilbake. Både en gledens dag for oss, for norske brettspillere og for ytringsfriheten, sier han.

Provoserte

Spillet går ut på å fullføre setninger, basert på kort spillerne trekker. For eksempel kan det komme et kort der det står: «I Sverige er det forbudt å ...», så skal spillerne gi fra seg det mest politisk ukorrekte svaret de har blant kortene sine. Den som klarer å komme med det beste, politisk ukorrekte svaret, vinner.

Helgen før jul startet en debatt på Facebook, hvor spillet ble kritisert for å være for drøyt.

Kritikken gikk på teksten på enkelte av kortene, som: «Pappas sure ballesvette», «Pedofile barnehageonkler», «Å sykle naken gjennom barnehagen med Nugatti på tissen», og «Fortrengte minner fra onkels kjeller».

Noen dager etter meldte både Ark og Tanum at de trakk spillet fra sine butikker. Norli beholdt spillet i hyllene.

- Saken er løst

TILBAKE: Spillet «Politisk Ukorrekt» er tilbake i butikkvinduene hos Ark. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet
TILBAKE: Spillet «Politisk Ukorrekt» er tilbake i butikkvinduene hos Ark. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har stilt spørsmål til Ark om hva som er grunnen til at spillet er tilbake i butikkene deres. Kjartan Dannatt, direktør for netthandel, digital utvikling og kommunikasjon i Ark, henviser til en uttalelse han ga til Dagbladet i desember.

- Henvendelser fra våre kunder tilsier at spillet i sin nåværende form ikke er tilstrekkelig merket. Det tar vi til etterretning og ønsker spillet tydeligere merket. Vi har et ansvar for å forvalte konseptet ARK og kundene våre må være trygge på at de har god informasjon når de skal handle hos oss. Vi har ikke sensurert spillet, dette handler om merking, sa han, den gangen.

Det har hele tiden stått på esken at spillet har 18 års aldersgrense, men spillene som selges hos Ark har nå også fått en gul lapp med en ekstra advarsel klistret på toppen av esken.

- Spillet er nå merket i henhold til ovenstående og saken er med det løst for vår del, sier Dannatt i dag.

Dagbladet har også stilt spørsmål om reaksjonene som kom fra publikum etter at spillet ble trukket, har hatt noe å si for at Ark har tatt spillet inn igjen, og om de tok beslutningen om å trekke spillet for raskt. Disse spørsmålene ønsker ikke Ark å svare på.

- Laboratorium for ytringsfriheten

Christian Vennerød, i Vennerød forlag, sier at «Politisk Ukorrekt» er det mestselgende spillet i Norge de siste årene. Han mener det har en viktig funksjon.

- Alt som er politisk ukorrekt trengs å diskuteres. Det er det politisk ukorrekte som er sentrum for diskusjoner i det moderne samfunnet. Spillet er et laboratorium for ytringsfriheten, sier han, og legger til at spillet skal gjøre deg bevisst på hva som er dine egne grenser, og dine venners grenser for hva det går an å si.

Vennerød sier at han forstår dem som reagerte på at Ark trakk «Politisk Ukorrekt» fra hyllene.

- Men jeg tror ikke det var Arks intensjon å sensurere. Deres intensjon var at kundene ikke skulle kjøpe et spill som var feil for dem. Derfor har vi i samarbeid med Ark satt på en klistrelapp med en advarsel om at dette er et spill for dem over 18 år, sier Vennerød.

- Jeg mener det var en klok beslutning av Ark, sier han.

Tanum opplyser til Dagbladet at de nå undersøker hvordan leverandøren har merket spillet.

- Dersom informasjonen er i tråd med innholdet, og godt merket, vil vi vurdere å ta inn spillet igjen, sier Karin Mundal i Tanum.

-Bare å la være å kjøpe spillet

Blant dem som reagerte på at spillet ble trukket fra Ark og Tanum var Remo Rehder i Brettspillguiden.no, som er en uavhengig forbrukernettside om brettspill.

- Dette er sensur. Det er definitivt et angrep på ytringsfriheten, og for å være virkelig politisk ukorrekt: Det er idioti! Det skal man jo heller ikke si, men det er akkurat det det er, sa Rehder til Dagbladet i desember.

Anine Kierulf, fagdirektør i Nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NIM), uttalte at satire har et annet vern, men at ytringsfrihet ikke gir krav på å få plass i en bokhandel. Hun la også til at dette ikke var sensur i ordets rette juridiske forstand, fordi spillet fremdeles var fullt mulig å distribuere.

Samtidig sa hun at hun ikke ville ha fjernet spillet om det hadde vært hennes bokhandel.

- Man kan synes det er usmakelig, men da er det bare å la være å kjøpe spillet, sa Kierulf.

- Jeg synes forhandlere av det frie ord burde ha en svært høy terskel for å nekte å selge varer fordi de ikke liker innholdet, så lenge det er snakk om lovlige ytringer. Og hvor bevisste er de egentlig på innholdet, hvis de først reagerer når noen klager? sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer