Skapte norsk «Alien» i 1978

Ett år før Ridley Scott.

SCI-FI PÅ NRK Ett år før «Alien» ble en kinohit skrev Jon Bing (t.v.) og makker Tor Åge Bringsværd sci-fi-serien «Blindpassasjer» for NRK. Her avbildet i 1970 før premieren på duoens teaterstykke «Å miste eit romskip». Foto: Ivar Aaserud Aktuell  / Scanpix
SCI-FI PÅ NRK Ett år før «Alien» ble en kinohit skrev Jon Bing (t.v.) og makker Tor Åge Bringsværd sci-fi-serien «Blindpassasjer» for NRK. Her avbildet i 1970 før premieren på duoens teaterstykke «Å miste eit romskip». Foto: Ivar Aaserud Aktuell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Filtermagasin.no): Jon Bing, som ble 69 år gammel, var kanskje mest kjent for sitt virke som jurist og forfatter.

Det er imidlertid på sin plass å minne om at han også stod bak et par viktige bidrag til norsk tv-historie.

Aller mest kjent er kanskje science fiction-serien «Blindpassasjer» (1978), av Bing husket som det morsomste han gjorde sammen med sin faste makker Tor Åge Bringsværd.

Fulgte innspillingen - Grunnen til at jeg husker den så godt, er at den ble spilt inn en sommer på Marienlyst, jeg tror det var i 1978. Vi hadde ferie, og møtte opp daglig for å følge innspillingen. Det var fantastisk moro. En oppfølger ble bestilt, men aldri laget, fortalte Bing til Dagbladet i 2005.

Miniserien i tre deler var regissert av Stein-Roger Bull, som blant annet møtte mannen som utviklet spesialeffektene for «Star Wars» da han skulle forberede seg på å lage gode effekter med et lite budsjett.

I tillegg fikk Bull — og skuespillere som Henny Moan og Bjørn Floberg — låne NRKs eneste datamaskin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer