Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skapte norsk «Alien» i 1978

Ett år før Ridley Scott.

SCI-FI PÅ NRK Ett år før «Alien» ble en kinohit skrev Jon Bing (t.v.) og makker Tor Åge Bringsværd sci-fi-serien «Blindpassasjer» for NRK. Her avbildet i 1970 før premieren på duoens teaterstykke «Å miste eit romskip». Foto: Ivar Aaserud Aktuell  / Scanpix
SCI-FI PÅ NRK Ett år før «Alien» ble en kinohit skrev Jon Bing (t.v.) og makker Tor Åge Bringsværd sci-fi-serien «Blindpassasjer» for NRK. Her avbildet i 1970 før premieren på duoens teaterstykke «Å miste eit romskip». Foto: Ivar Aaserud Aktuell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Jon Bing, som ble 69 år gammel, var kanskje mest kjent for sitt virke som jurist og forfatter.

Det er imidlertid på sin plass å minne om at han også stod bak et par viktige bidrag til norsk tv-historie.

Aller mest kjent er kanskje science fiction-serien «Blindpassasjer» (1978), av Bing husket som det morsomste han gjorde sammen med sin faste makker Tor Åge Bringsværd.

Fulgte innspillingen
- Grunnen til at jeg husker den så godt, er at den ble spilt inn en sommer på Marienlyst, jeg tror det var i 1978. Vi hadde ferie, og møtte opp daglig for å følge innspillingen. Det var fantastisk moro. En oppfølger ble bestilt, men aldri laget, fortalte Bing til Dagbladet i 2005.

Miniserien i tre deler var regissert av Stein-Roger Bull, som blant annet møtte mannen som utviklet spesialeffektene for «Star Wars» da han skulle forberede seg på å lage gode effekter med et lite budsjett.

I tillegg fikk Bull — og skuespillere som Henny Moan og Bjørn Floberg — låne NRKs eneste datamaskin.

- I en uke fikk vi bruke en data som fylte et helt rom. Jeg vil anslå at den hadde like stor kapasitet som en mobiltelefon har i dag, fortalte regissøren i forbindelse med dvd-nyutgivelsen i 2007.

«Blindpassasjer» handler om fem mennesker i en fjern framtid som er på tur med et romskip. Etter hvert oppdager de at én i besetningen er drept.

Den drepte er erstattet av en biomat — en slags robot — som er en perfekt kopi av mennesket den har har tatt livet av.

Tittelen Bing og Bringsværd opprinnelig ønsket seg på serien var også veldig 70-tallsaktige «Hvem av oss er den drepte?» (men vi minner altså om at denne ble laget før «Alien»).

«Blindpassasjer» kan ses i sin helhet via NRKs nett-tv.

Mordmysterie To år før science fiction-serien, i 1976, skrev Bing og Bringsværd «Helmer og Sigurdson: Nitimemordet» i tre deler for NRK.

I VERDENSROMMET: Med på den nifse ferden i verdensrommet var blant andre Bjørn Floberg og Marit Østbye. FOTO: Skjermdump fra serien på NRK.no
I VERDENSROMMET: Med på den nifse ferden i verdensrommet var blant andre Bjørn Floberg og Marit Østbye. FOTO: Skjermdump fra serien på NRK.no Vis mer

Alf Nordvang og Anders Hatlo spilte hovedkarakterene, som etterforsker drapet på banksjef Hugo Oswald (han blir drept for åpen mikrofon mens han deltar i «Nitimen»).

Serien er et kjært minne for mange som husker den, og det ble opprettet en egen Facebook-gruppe for folk som vil ha«Helmer og Sigurdson» reutgitt av NRK.«Nitimemordet» kom da også omsider på dvd i 2012.

Den andre Helmer og Sigurdson-filmen de to skrev, «Septembermordet» (1981), har imidlertid ikke funnet veien til fysisk format.

Returnerte til sci-fi
I 1982 var Jon Bing og Tor Åge Bringsværd tilbake i science fiction-land, da med miniserien «Ta den ring», der Ivo Caprino stod for spesialeffektene.

Denne er også på NRKs nett-tv.

I tillegg skrev Bing og Bringsværd tv-filmen «Nattmagasinet» (1970) sammen, som var en adapsjon av John Colliers novelle «Evening Primrose».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!