Skapte rekordstor klagestorm til Kringkastingsrådet

- Har aldri opplevd maken.

OMSTRIDT OPPTREDEN: NRKs presentasjon av Hans Gaarder som «uavhengig forsker» har skapt reaksjoner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OMSTRIDT OPPTREDEN: NRKs presentasjon av Hans Gaarder som «uavhengig forsker» har skapt reaksjoner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandagens debatt i aktualitetsprogrammet Her og Nå på NRK P1 har skapt rabalder.

I en debatt om frykten for bivirkninger ved HPV-vaksinen ble konspirasjonsteoretiker og Nyhetsspeilet-skribent Hans Gaarder presentert som «uavhengig forsker og vaksinemotstander».

NRK har siden beklaget at Gaarder fikk en misvisende yrkestittel, og uttalt at Gaarder ikke burde vært med i debatten når hans ståsted ikke ble godt nok presentert.

Episoden har skapt engasjement blant radiolytterne: Nå har antallet klager direkte til Kringkastingsrådet nådd rekordhøyder.

Passert 500 - Nå har vi mottatt over 510 klager siden mandag kveld. Jeg har aldri opplevd maken, forteller rådssekretær Erik Berg-Hansen til Dagbladet.

Til sammenligning anslår han at sexprogrammet «Trekant», som en periode ble heftig diskutert, genererte rundt 250 klager til selve Kringkastingsrådet.

En annen betent sak dreide seg om at NRK nektet programleder Siv Kristin Sællmann å bruke et kors som halssmykke under sending. Den gang mottok Kringkastingsrådet rundt 190 klager.

- Mange har blitt forbannet Klagene dreier seg i hovedsak om at NRK skapte såkalt «falsk balanse» i vaksinedebatten ved å bruke Gaarder som motvekt til overlege Sveinung Sørbye, og at de presenterte ham med tittelen «uavhengig forsker».

- Her har tydeligvis mange blitt forbannet, og satt seg ned for å klage. Det kan virke som det er en form for organisert kampanje bak dette, men klagene er individuelt fylt ut og ofte velformulerte, sier rådssekretær Berg-Hansen.

Rådssekretæren opplyser at klagene først blir oversendt redaksjonsledelsen for tilsvar. Rådet har neste møte i januar, men vil neppe ta saken opp til særskilt drøfting siden NRK allerede har gått ut og beklaget episoden.

I dette tilfellet er det Kringkastingsrådet som har fått flest reaksjoner: NRKs publikumsservice har bare mottatt et titalls skriftlige henvendelser og «noen telefoner» om Her og Nå de siste dagene, opplyser leder Gunn Helen Berg.

- Skandale Årsaken kan ligge i en bloggpost som har vært flittig delt i sosiale medier de siste par døgnene.

I «NRK setter ny norsk rekord i falsk balanse» går skepsisblogger Gunnar Tjomlid inn for å vise hvilke debattanter NRK satte opp mot hverandre. Tjomlid lister opp noen av Hans Gaarders artikler fra nettstedet Nyhetsspeilet, og setter dem opp mot Sveinung Sørbyes publiserte forskningsartikler. Innlegget har ifølge Tjomlid selv blitt delt nærmere 9000 ganger på Facebook og Twitter, og blitt lest 60 000 ganger.

«Hvis du også synes dette er en skandale, kan du sende din klage til Kringkastingsrådet ved å fylle ut dette skjemaet,» avslutter Tjomlid innlegget med.

- Tynn unnskyldning - Det er bra folk sier hva de mener, og her overrasker alt engasjementet meg faktisk litt, sier Tjomlid, som understreker at han ikke mener en lenke til rådets klageskjema utgjør noen organisert kampanje.

Han synes NRKs beklagelse er tynn.

- Det er litt tynt å bare beklage hvilken tittel Gaarder ble presentert med. Et enkelt Google-søk viser raskt hvilke synspunkter Gaarder står for, og NRK kunne gjerne også ha beklaget at de i det hele tatt valgte å bringe ham inn i denne debatten, sier Tjomlid.

Tirsdagens beklagelse kom via Grethe Gynnild-Johnsen, direktør i Distriktsdivisjonen i NRK.

- NRK må kunne invitere hvem vi vil, vi har tross alt ytringsfrihet i dette landet. Man kan mislike noens meninger, men det betyr ikke at de aldri skal komme til orde. Men det skal aldri herske tvil om hvem noen er og hva de står for, og det har vi her beklaget, sier Gynnild-Johnsen.

Hans Gaarder har blitt gjort kjent med antallet klager. Selv mener han oppmerksomheten etter Her og Nå-debatten kan være positiv.

- Hvis den kan føre til at flere lytter til det jeg sier om risiko ved HPV-vaksinen, er det bare fint, sier Gaarder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer