Oslo får ny statue

Skapte sterke protester i Nederland. Nå settes «analplugg-gnomen» opp i Oslo

I Nederland møtte skulpturen massive protester og fikk tilnavnet «Analplugg-gnomen». Torsdag avdukes en lik skulptur i Oslo.

SEXLEKETØY: Skulpturen «Santa Clause» møtte store protester i Nederland, fordi mange mente den var vulgær. Torsdag avdukes en rød variant av samme skulpturen i tilknytning til Ekebergparken. FOTO: Wikimedia Commons
SEXLEKETØY: Skulpturen «Santa Clause» møtte store protester i Nederland, fordi mange mente den var vulgær. Torsdag avdukes en rød variant av samme skulpturen i tilknytning til Ekebergparken. FOTO: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det førte til sterke protester da skulpturen «Santa Clause» skulle settes opp i nærheten av konsertbygningen De Doelen, i Rotterdam i Nederland i 2001. Så sterke at skulpturen ble flyttet.

Nå settes en ny versjon av den samme skulpturen opp i rundkjøringen ved Oslo Hospital, som en del av Ekebergparken skulpturpark. Torsdag skal den avdukes.

Stiftelsen som står bak Ekebergparken skulpturpark, eies av investor Christian Ringnes.

Ifølge Sculpture International Rotterdam, som styrer byens kunst, skapte nisse-skulpturen, som er laget av den kontroversielle kunstneren Paul McCarthy, «den største lokale kunstskandalen de siste årtiene». Grunnen var at mange mener julenissen slett ikke holder et tre, men et sexleketøy, nærmere bestemt en analplugg.

«Da politikere og folk generelt fikk vite det, ble det starten på en lang debatt som gikk langt utover nasjonale grenser», skriver Sculpture International Rotterdam.

- Ære for parken

Mens noen mente skulpturen var smakløs og støtende, mente andre at dette var et hyklersk standpunkt å ta i ei tid da sex var overalt, også i det offentlige rom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer