Skår i museumsgleden

Norge fikk to nye museer på ei uke, men ble et nasjonalgalleri fattigere.

NYTT NASJONALMUSEUM:  Forslaget «Forum Artis» til de tyske arkitektbyråene Kleihues og Schuwerk Gesellschaft von Architekten gikk til topps i konkurransen om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Torsdag kveld vedtok Stortinget at bygget skal realiseres.
Foto: Statsbygg.
NYTT NASJONALMUSEUM: Forslaget «Forum Artis» til de tyske arkitektbyråene Kleihues og Schuwerk Gesellschaft von Architekten gikk til topps i konkurransen om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Torsdag kveld vedtok Stortinget at bygget skal realiseres. Foto: Statsbygg.Vis mer
Kommentar

Kultur-Norge gleder seg. To nye kunstmuseer er banket gjennom denne uka. Bystyret i Oslo har omsider samlet seg om en løsning; signalbygget Lambda skal reises i Bjørvika og skal huse Munchs kunst. Nesten samtidig, og med mindre tilløp til hestehandel, har Stortinget samlet seg om å bygge et nytt Nasjonalmuseum på Vestbanetomta i Oslo.

Men forarbeidet har også i denne saken tatt tid. Etter diverse arkitektkonkurranser og forkastede planer for Tullinløkka, er det nå klart at vinnerutkastet Forum Artis til 5,3 milliarder kroner skal realiseres. Utstillingsarealet på Vestbanen blir på over 13.000 kvadratmeter.
Det nye Nasjonalmuseet blir Norges dyreste kulturbygg. Det har Olje-Norge, også kalt «verdens rikeste land» land, råd til. Norge er altså så rikt på penger, om ikke på ideer, at vi har råd til å la flere av landets historiske praktbygg stå uten innhold?

Det gjelder i første rekke Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet. Det eksisterer ingen planer for hva disse byggene, som i det minste har gitt Oslo et skinn av fordums storhet, skal fylles med når kunstverkene flyttes ut herfra og inn i det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Skal de leies ut til McDonalds? Til Starbucks? Skal de bli lesesal for jusstudenter?

En noe uvant allianse oppsto da Nasjonalmuseet ble vedtatt i Stortinget torsdag kveld. Fremskrittspartiet og Venstre hadde begge alvorlige innvendinger mot å tømme Nasjonalgalleriet: -Ingen land i Europa har flyttet fra tilsvarende bygning for å flytte inn i et nybygg, sa Ib Thomsen (Frp) før han stemte imot det nye museet.
Trine Skei Grande (V) stemte riktignok for, men hennes forslag om å bevare det gamle Nasjonalgalleriet som museumsbygg ble nedstemt. Hun kaller det feigt, historieløst og smått av en kulturnasjon å forlate det gamle: -Man bygget Tate Modern i London, men man la ikke ned Tate.

Samtidig er det klart at det nye Nasjonalmuseet allerede er for trangt når det åpner om seks år. De totalt 55.000 kvadratmeterne på Vestbanetomta er ikke nok til å huse samlingene til det nåværende Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Museet for Samtidskunst, Norsk Arkitekturmuseum og Riksutstillinger. Det dreier seg om bortimot 400.000 malerier, tegninger, skulpturer, grafiske blad, designobjekter og kunstgjenstander. Det er simpelthet ikke nok plass til nødvendige magasiner.

Akkurat nå er det ikke stuereint å rakke ned på de arkitektoniske detaljene ved de to nylig vedtatte museumsbyggene som skal prege Oslos bybilde i framtida. Derfor skal jeg begrense meg til bare å antyde at de to relativt ordinære bygningskroppene ikke utmerker ved annet enn to «hatter» eller toppetasjer — én med knekk og én med gjennomskinnelig alabast. Det er dessuten helt uaktuelt å mase om en arkitektonisk omkamp i jakten på noe mer monumentalt eller spektakulært.

Omkamp om Nasjonalgalleriet skjebne er derimot nødvendig. I restaurert og skikkelig vedlikeholdt tilstand er det et helt naturlig museum for Norges gullalderkunst. Museets Munch-sal er allerede fredet, resten av bygget må brukes til hva det ble skapt for — kunst.