AUKSJON: Den anonyme gatekunstneren Banksy sørget for en oppsiktsvekkende kveld på auksjonshuset Sotheby's, da kunstverket «Girl with Balloon» gikk gjennom en skjult makuleringsmaskin i ramma. Vis mer Vis mer

Banksy

Skar opp sitt eget Banksy-maleri for å øke verdien. Det gikk ikke helt etter planen

Sank nesten en halv million kroner i verdi.

5. oktober sjokkerte den anonyme gatekunstneren Banksy kunstverdenen med et stunt på auksjonshuset Sotheby's i London.

Sekunder etter at maleriet «Girl with Balloon» ble solgt for om lag 11 millioner kroner, gikk det gjennom en makuleringsmaskin som var installert i ramma.

- Han er uten tvil den beste britiske gatekunstneren, og i kveld så vi et lite stykke av hans geni, sa Alex Branczik, auksjonshusets europeiske direktør for moderne kunst, til The Art Newspaper like etter.

Doblet i verdi

Diskusjonen gikk varm på diverse forumer, blant annet Reddit, og det ble satt spørsmålstegn ved om kunstverket nå var ødelagt, eller om det var «transformert». Seinere samme kveld spådde kunstformidleren MyArtBroker på Twitter at maleriet hadde doblet sin verdi.

Dagen etter gikk de ut og advarte andre kunsteiere mot å prøve å kopiere stuntet, etter å ha fått inn flere henvendelser fra folk som spekulerte på om det ville gi samme effekt.

Det var det tydeligvis ikke alle som fikk med seg, eller valgte å ignorere.

Kuttet opp maleriet

Nå forteller kunstformidleren om en eier som kontaktet dem, etter å ha tatt saken i egne hender. Eieren hadde et print av det samme bildet som ble makulert under auksjonen på Sotheby's, og hadde kuttet det opp med en kniv, i håp om at det ville øke verdien. Det gikk ikke helt som eieren hadde håpet.

Kunstverket var i utgangspunktet verdt 40 000 pund, eller omtrent 435 000 kroner. Eieren ønsket å selge det videre for det dobbelte.

Ekspertene nektet imidlertid å selge maleriet, på grunn av det de omtaler som «dumskap og opportunistisk hærverk». I tillegg anslo de den nye verdien til ett pund, eller rett over ti kroner.

Grunnlegger av MyArtBroker, Ian Syer, kommenterterte saken på deres nettsider med følgende utsagn:

- Banksy er unik i kunstverdenen. Ingen andre fanger publikums hjerter og hoder som ham. Når han gjør noe så spinnvilt som å makulere sitt eget kunstverk, har det naturligvis dramatiske konsekvenser for kunstverkets verdi.

- Det denne personen ser ut til å ha gjort, er å ødelegge et maleri til en verdi av 40 000 pund, helt unødvendig, og med det gjøre det verdiløst. Vi advarer sterkt mot at flere gjør det samme, og prøver å tjene penger på det historien vil se på som et fantastisk smart stunt. Det er et begrenset antall «Girl With Balloon»-print i verden. I dag mistet vi ett, og det er fryktelig synd.