Skål!

Ingress

Meninger

Se for deg følgende, absurde scenario: En cruisebåt med turister kommer inn Hardangerfjorden, de vrimler i den vakre Vestlands-naturen, drar på gårdsbesøk og får smake på lokalprodusert eplesider. Den får de ikke kjøpt, det vil si - bonden han ikke lov til å selge den. Kanskje er den å få kjøpt på kommunens vinmonopol, om det ikke er stengt.

Dette ønsker regeringen Solberg å gjøre noe med, og skål for det. Denne uka kunngjorde de at de ønsker å utrede muligheten for gårdssalg av alkohol over 4,7 volumprosent. Det vil forhåpentlig også kunne innebære at lokale, småskalaprodusenter av øl får samme mulighet. Som for eksempel Klostergården håndbryggeri på Frosta - som forrige uke mottok Spesialitet-merket for unik smak, basert på norsk malt (en sjeldenhet). Mikrobryggeri har fått et sterkt oppsving, og det er åpenbart at forbrukernes begeistring for særpreg og lokal variasjon er langt større enn lovgivningen legger til rette for.

Her hjemme er det naturligvis KrF som er de sterkeste motstanderne, mot nær sagt enhver liberalisering av alkohollovgivningen. I dette tilfellet blir det særlig parodisk. Som en del av utredningen skal det også vurderes om lokale produsenter skal få lov til å informere om produktene sine på en saklig måte. Dette vil bare friste forbrukerne, frykter partiet. Men hvis det skal tillates å selge alkohol på lokale utslagssteder, skulle det også bare mangle at kundene får relevant informasjon.

KrFs andre innvending er at det vil undergrave Vinmonopolets posisjon. Det er i det minste en juridisk avveining som utrederne, professorene Fredrik Sejersted og Finn Arnesen ved senter for europarett må bruke tid på å finne ut av. For Regjeringen har som sitt klare ønske å opprettholde Vinmonopolordningen. Ikke rart, siden den har så sterk oppslutning i befolkningen. Vinmonopolet kommer helt på topp i omdømmeundersøkelsen til TNS Gallup for 2013.

Norske bondeorganisasjoner har ikke lagt inn så mye krefter og prestisje inn i denne saken. Årsaken til det er nok at de ikke ønsker å la det framstå som om gårdsutsalg av alkohol er det som skal være framtida for norsk landbruk. Det kan vi være enige i. Men det er på høy tid at alkoholproduksjon anerkjennes som en viktig del av norsk matkultur. Dagens regelverk er en pietistisk overlevning som nå forhåpentlig har sett sine siste dager.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.