Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skarp tone i arbeidslivet

Ingress

Meninger

Frontene skjerpes i arbeidslivet nå på nyåret. Klassekampen hadde i går hovedoppslag om at NHO vil be sine medlemsbedrifter om lønnstrekk for de ansatte som deltar i den bebudede politiske streiken mot regjeringens arbeidslivspolitikk. Dagens Næringsliv har som oppslag at Arbeiderpartiet angriper regjeringen for å ha en forskriftsendring under bearbeidelse som «kan rasere luftfarten i Norge». Sterke ord som blir vektlagt ulikt i de respektive arbeidsgivermiljøer.

NHO-direktør Rolf Nergård går god for den enkelte arbeidstakers rett til å ta fri for å ytre sin mening. «Men vi mener bedriftene skal trekke i lønn». Han føyer til at det ville være rart om arbeidsgiverne skulle betale for dette. Praksisen varierer i NHOs medlemsrekker. I svært mange bedrifter er det stor takhøyde for at avgrenset arbeidstid blir brukt til deltakelse i demonstrasjoner av ulikt slag. De fleste bedrifter vil også godta at ansatte innimellom er nødt til å gjøre private ærender innenfor arbeidstida. Oppfordringen om trekk i lønn må derfor tolkes som et politisk signal. NHO støtter regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven og gir her en symbolsk håndsrekning.

En oppfordring om lønnstrekk vil neppe svekke oppslutningen om den bebudede demonstrasjonsstreiken den 28. januar. Uansett vil bare en liten brøkdel av de fagorganisere delta. Dessuten vil to timers trekk i lønn neppe skremme noen fra deltakelse. Det vil knapt merkes på lønna. LO bestrider heller ikke NHOs rett til å komme med en slik oppfordring. Uansett virker det noe smålig i den store sammenheng.

Mer futt i formuleringene er det i debatten mellom Ap?s arbeidslivspolitikere og flyselskapet Norwegian om forskriftsendringer som kan være på beddingen. Norwegian ønsker utvidet og permanent adgang til å benytte utenlandsk personale på deler av sin trafikk. Samferdselsministeren sier han nå vurderer om det er behov for endringer i forskriften som gjelder lufttransporttjenester i EØS. Det blir tolket som at statsråden vil hjelpe Norwegian der den forrige regjeringen sa nei. Følgen kan ifølge Ap bli sosial dumping og rasert luftfart uten norske ansatte. Det er nok en overdrivelse. Men ingen bør undervurdere konsekvensene av tilsynelatende små endringer i lovgivningen.