LEDER

Skarp tone i arbeidslivet

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Frontene skjerpes i arbeidslivet nå på nyåret. Klassekampen hadde i går hovedoppslag om at NHO vil be sine medlemsbedrifter om lønnstrekk for de ansatte som deltar i den bebudede politiske streiken mot regjeringens arbeidslivspolitikk. Dagens Næringsliv har som oppslag at Arbeiderpartiet angriper regjeringen for å ha en forskriftsendring under bearbeidelse som «kan rasere luftfarten i Norge». Sterke ord som blir vektlagt ulikt i de respektive arbeidsgivermiljøer.

NHO-direktør Rolf Nergård går god for den enkelte arbeidstakers rett til å ta fri for å ytre sin mening. «Men vi mener bedriftene skal trekke i lønn». Han føyer til at det ville være rart om arbeidsgiverne skulle betale for dette. Praksisen varierer i NHOs medlemsrekker. I svært mange bedrifter er det stor takhøyde for at avgrenset arbeidstid blir brukt til deltakelse i demonstrasjoner av ulikt slag. De fleste bedrifter vil også godta at ansatte innimellom er nødt til å gjøre private ærender innenfor arbeidstida. Oppfordringen om trekk i lønn må derfor tolkes som et politisk signal. NHO støtter regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven og gir her en symbolsk håndsrekning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.