Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skarpe essays om gleden ved å ødelegge

Skarpe funderinger som bryter ned motsetninger etter 11/9.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Det er mulig du allerede har glemt det, men også du har skyld i at to fly styrtet inn i World Trade Center for nøyaktig fem år siden i dag og drepte 2595 mennesker i tillegg til passasjerene og noen hjemløse.

Kanskje ikke akkurat du, men noen av oss. I hvert fall den norske amerikaneren John Erik Riley. 11. september 2001 var dagen han møtte seg selv i døra. Han, og mange andre som vokste opp på 1970- og 80-tallet, er fascinert av populærkultur som tematiserer den totale ødeleggelsen der det destruktive fungerer som en renselse, noe som får verden på rett spor, «som nullstiller alt».

Språkløsheten

Den amerikanske tenåringen Charles Bishop stjal 5. januar 2002 et Cessna-fly og styrtet det inn i Bank of America-bygget i Tampa, Florida. Han ville kopiere al-Qaida, fordi han mente at noe var fundamentalt råttent i verdens mest skinnhellige demokrati.

Trolig var han mentalt ustabil, men, skriver Riley, det er mange, altfor mange, som er misfornøyde, fryktsomme, aggressive, deprimerte.

«Det finnes et sinne i Europa og USA, et rettmessig sådan, som er i ferd med å utvikle seg i farlig retning», skriver Riley.

11. september 2001 var for mange en lengsel som gikk i oppfyllelse. I tida etterpå kom skammen, rådvillheten, selvransakelsen og ikke minst - språkløsheten.

Derfor gir det også mening at Rileys essaysamling beveger seg fra abstrakte fragmenter til tekster som blir mer fullstendige, konkrete og klargjørende. De første ble skrevet mens asken fortsatt var varm, og er tidligere publisert. Mens det siste, bokas sterkeste essay, tar innover seg hendelser fram til våren 2006. Mellom de fire hovedessayene har Riley lagt inn kortprosatekster på engelsk, om et Han som reflekterer over sin egen skriving, mens sønnen bryter inn på norsk og forsøker å trekke ham vekk: «Klarer ikke å ta meg, Pappa. Klarer ikke å ta meg».

EVIG FORANDRET: New York City fotografert fem år etter at World Trade Center ble jevnet med jorda. Foto: SCANPIX
EVIG FORANDRET: New York City fotografert fem år etter at World Trade Center ble jevnet med jorda. Foto: SCANPIX Vis mer

Fiksjon og virkelighet

Å lese Riley stjeler mye konsentrasjon, men han gir finnerlønn i samme håndvending.

Tematikken er en utvidelse av hans tidligere utgivelser, noveller, essays og en reiseskildring fra San Francisco, som utforsker forholdet mellom litteratur og politikk (ofte med utgangspunkt i amerikansk populærkultur).

Det er en fruktbar mellomposisjon. I det minste for ham. Selv om han er kunnskapsrik og ønsker å forandre samfunnet, våger han å blottlegge sin rådvillhet: Jeg har masse kunnskap, men jeg vet ikke hva den kan brukes til.

Riley regnes blant sin generasjons skarpeste hoder. Ingenting tyder på at «Blår» er egnet til å forandre på det.

  • Flere bokanmeldelser
  • Les Dagbladet.no/litteratur

    Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
    litteraturavisa kulturavisa
    Navn:
    E-post:
NORSKAMERIKANER: 11. september 2001 var dagen John Erik Riley møtte seg selv i døra. Nå har han skrevet essays om det.