LEDER

Skarpere tone i nord

Pragmatisme og tydelighet er best.

TØFFERE TALE: Erna Solberg
TØFFERE TALE: Erna Solberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

På kort tid har regjeringen foretatt flere grep som varsler en skarpere og mer til stedeværende norsk rolle i nordområdene. I den sivile sektoren har regjeringen gitt grønt lys for et kriselån på en halv milliard kroner for å redde Store Norske Spitsbergen Kulkompani på Svalbard. Et slikt subsidielån er helt i strid med hva som er den næringspolitikk de blå ellers står for. Men her dreier det seg om noe mer og noe større. Skal  Norge hevde sin suverenitet på øygruppa, er ikke Svalbardtraktaten tilstrekkelig. En omfattende og synlig tilstedeværelse må til, og Store Norske er ennå en helt sentral del av Svalbardsamfunnet. Da viker både økonomiske og miljømessige argumenter for sikkerhetspolitiske og nasjonale interesser.

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin besøk på Svalbard forrige helg ble oppfattet som en provokasjon og en bekreftelse på at Russland demonstrerer sine ambisjoner i nord. På Høyres landsmøte la statsminister Erna Solberg stor vekt på den negative utviklingen i Russland i sin tale. Hun fulgte opp med mer enn ord. Regjeringen satser nå nesten seks milliarder kroner på oppgradering og vedlikehold av stridsvogner, kampluftvern, flyplasser og vedlikehold av ubåtflåten. Fremover ligger investeringer i nye kampfly på rundt 70 milliarder. Nye ubåter kan få en regning på opp mot 30 milliarder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.