Skarpt og kritisk

Knapt, skarpt og godt fra Fræna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det blir hevdet at forfatterskoler kan ha en tendens til å skape flink, men likegyldig litteratur. Skolene gis også et visst ansvar for en mangel på politisk engasjement i det litterære miljø, som i noen tiår har blitt dominert av det som spissformulert kalles navlebeskuende jeg-litteratur.

Lars Petter Sveen gikk ut av skrivekunstakademiet i 2007. Hans novelledebut er i så måte et unntak, og viser at noe er i ferd med å skje med den yngre generasjonens politiske engasjement.

Uhygge og hat

Sveens tolv noveller er svært lite spektakulære både i stil, tematikk og setting. De er lagt til Fræna, et tettsted i bibelbeltet på Vestlandet. Sveen er selv født der, og det er et nokså uhyggelig sted skal vi tro noen av novellene hans. De viser hvor mye som kan ligge skjult av hat og hevn og sorg på et bitte lite sted som Fræna. Tittelnovellen er symptomatisk nok om en som kommer seg vekk derfra.

Boka åpner med et Stoltenberg-sitat: «Vi skal vise dem at det nytter.» Ironien i sitatet kommer best fram i «Kandidaten», som handler om en ung og fremadstormende politisk strateg og kyniker. Han bruker et lite barns trafikkdød for å jukse fram sin ordfører kandidat. I en annen fortelling arrangerer Fræna Folkeparti et fakkeltog mot ordføreren som vil rive kulturhuset til fordel for et Asylmottak. «Sveen er verken opplagt politisk korrekt eller ukorrekt. Han viser motsetningene innenfra. Hvor mye historie og fortid som kan ligge i noe så stusslig som kulturhus fra syttitallet. Novellen ender med at ordføreren står i brann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer