<strong>Egenorganisert idrett:</strong> Det finnes mye initiativ blant ungdom, men mange velger aktiviteter utenfor de organiserte rammene, skriver Guri Melby. Foto: Privat.
Egenorganisert idrett: Det finnes mye initiativ blant ungdom, men mange velger aktiviteter utenfor de organiserte rammene, skriver Guri Melby. Foto: Privat. Vis mer

Skatere og surfere, kitere og jibbere

Oslo Venstre heier på den egenorganiserte idretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken ble avtalen om X Games i Oslo signert, og i februar skal et av verdens største arrangementer for ski, brett og skateboard arrangeres i Oslo. Byrådet og Oslo kommune bidrar som vertskap og samarbeidspartner.

X Games er viktig av mange årsaker. Det vil markedsføre Oslo som verdens vinterhovedstad, og det kommer til å bli en fantastisk idrettsbegivenhet for eliteutøverne innen ski og brett. Men det aller viktigste er kanskje at X Games er en klar og tydelig anerkjennelse av den egenorganiserte idretten i Oslo.

Egenorganisert idrett er på fremmarsj, og jeg ønsker å legge til rette for den. For selv om den organiserte idretten er en uvurderlig del av Oslo og et viktig tilbud til byens befolkning, så er det er ikke alle som tiltrekkes av fotball, langrenn eller friidrett. Det er faktisk bare halvparten av landets 15-åringer som er medlem av et idrettslag. Men som førsteamanuensis Reidar Säfvenbom har påpekt i flere innlegg om temaet, også her i Dagbladet, betyr ikke det at den andre halvparten er inaktiv. Det finnes mye initiativ blant ungdom, men mange velger aktiviteter utenfor de organiserte rammene.

Säfvenbom viser til at det finnes så mange som 70 000 skatere i Norge, i tillegg til syklister, surfere, kitere, dansere, jibbere, parkouruttøvere og mange, mange andre. Han understreker at disse utøverne ikke er «uorganiserte eller ustrukturerte, men selvorganiserte og selvstrukturerte», og det de trenger er ikke nødvendigvis samme rammer som den tradisjonelle idretten, men heller en konstruktiv støtte og tilrettelegging, slik at de kan drive med den aktiviteten de ønsker.

Jeg vil at Oslo kommune skal være den konstruktive støttespilleren, og jeg er innstilt på at det vil koste penger. Det er derfor Venstre mens vi har sittet i byråd har prioritert den egenorganiserte idretten, og 2015 har vært et merkeår i denne satsingen. I tillegg til avtalen om X Games skal vi ha byggestart på den nye storstuen for å skate på Voldsløkka, vi åpner Skur 13 for blant annet skate- og Roller-derby, og vi bruker 38 millioner kroner på andre nærmiljøanlegg rundt om i hele byen. Fra før har Oslo parkouranlegg, tufteparker, streetbasketbaner og flere utendørs skateanlegg. Disse anleggene bidrar ikke bare til en mer aktiv befolkning, det skaper også mer levende og spennende byrom, til glede for alle Oslos innbyggere.

Jeg tar idrettsutøverne våre på alvor, uansett om de konkurrerer eller ikke, og uavhengig av hva slags organisering de har. Både organisert og egenorganisert idrett bidrar til livskvalitet og glede i hverdagen og skaper samhold på tvers av alder, bakgrunn og kjønn. Idretten er sentral i folkehelsearbeidet og utgjør den største delen av frivillighetsarbeidet i Oslo. Slik er idretten et viktig sosialt lim i lokalsamfunnet.

Oslo er i gang med en historisk idrettssatsing. Vi har aldri bygget så mange idrettsanlegg som vi gjør i dag. Men presset på anleggene våre er stort, og jeg vet at det vil kreve en betydelig satsing gjennom mange år for å sikre barn og unge et rikt og mangfoldig idrettstilbud i byen vår. Med X Games, nye Voldsløkka skatehall og åpningen av Skur 13 stadfester vi at den egenorganiserte idretten skal være en sentral del av denne satsingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer