MOT EIENDOMSSKATT: Høyres Nicolai Astrup
MOT EIENDOMSSKATT: Høyres Nicolai AstrupVis mer

Skatt og smålighet

Eiendomsskatten er rettferdig og nødvendig.

Meninger

Høyres frenetiske motstand mot en forsiktig eiendomsskatt i Oslo er uttrykk for en smålighet som ved dette valget ikke ser ut til å gi gevinst. Partiet har med lys og lykte lett etter argumenter mot en slik skatt, og etter enker med så lav inntekt og så store boligformuer at de vil bli rammet. Avisa Dagens Næringsliv har hatt det ene oppslaget etter det andre med innvendinger mot Ap's modell for eiendomsskatt. Blant annet strides jurister i og utenfor KS om lovligheten ved den modell som Oslo Ap går til valg på. Det er simpelthen for få som blir omfattet. Dette brukes så som skremmeskudd overfor velgerne. «Bare se, om litt vil eiendomsskatten omfatte også deg med normal boligverdi!», er et ikke uttalt, men tydelig budskap i Høyres valgkampretorikk.

I utgangspunktet var skatteforslaget fra Oslo Arbeiderparti en gavepakke for Høyre og Frp, siden slike forslag tradisjonelt har vist seg å grense mot politisk selvmord. Mange har derfor vært forundret over at Oslo Ap har gått inn for dette. Men meningsmålinger har vist at innføring av eiendomsskatt, til beste for gode formål, har støtte hos et flertall av velgerne. Målingene kan selvsagt ha svakheter. Likevel er de bemerkelsesverdige. På samme måte som frykten for et sterkt økende antall flyktninger, kan det virke som om frykten for en ørliten skatteøkning, er på vikende front ved dette valget.

Skoleungdommen har vist vei gjennom å gi overraskende stor støtte til partier som demonstrerer ulike former for politisk raushet. Ap, Miljøpartiet de Grønne, SV og Rødt gikk alle fram i forhold til skolevalget i 2013. Alle disse partiene har inntatt djervere standpunkter enn Høyre og Frp på viktige politikkområder, enten det dreier seg om skatt, flyktninger eller miljø.

La oss håpe det er et farvel til smålighetens og den smale fryktens tid. Vi minner om at regjeringens forslag til statsbudsjett i fjor høst utløste en indignasjon som rammet Høyre og Frp hardt etter år med solid flertall på målingene. Velgerne reagerte momentant på forslaget som innebar store skattelettelser til landets rikeste og reduksjoner i ytelser til landets fattigste. Det viste at det går en grense for velgernes tålmodighet med regjeringspartienes omsorg for de bedrestilte. Slik eiendomsskatten er utformet, er den både rettferdig og nødvendig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.