Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Stortingets byggesprekk:

Skattebetalerne skal ikke ta regningen

Ved å kutte i pengebruken til Nordisk råd, vil vi kunne dekke byggeskandalen over et par år.

SKANDALE: Den seneste budsjettsprekken i Stortingets byggeskandale, og det er den – en skandale, har resultert i en merkostnad på ikke mindre enn 500 millioner kroner, skriver Sivert Bjørnstad. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SKANDALE: Den seneste budsjettsprekken i Stortingets byggeskandale, og det er den – en skandale, har resultert i en merkostnad på ikke mindre enn 500 millioner kroner, skriver Sivert Bjørnstad. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den seneste budsjettsprekken i Stortingets byggeskandale, og det er den – en skandale, har resultert i en merkostnad på ikke mindre enn 500 millioner kroner. Hele prosjektet er nå beregnet til å koste 2,3 milliarder kroner – om det da ikke kommer nye sprekker.

Det var i den sammenheng at jeg foreslo å kutte i bevilgningene til Nordisk råd og Nordisk Ministerråd. I et innlegg 15. mars gir Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen meg kritikk for forslaget om å kutte i støtten til Nordisk råd.

I innlegget gjør Hansen et poeng av alt det nordiske samarbeidet har oppnådd lenge før jeg ble født. Selv om jeg ikke kan påberope meg, som Hansen, å ha vært til stede siden 1949, mener jeg likevel mitt poeng står seg. Vi kan med fordel granske vår pengebruk med et kritisk blikk.

Og la det være helt klart: Jeg stiller meg selvsagt bak passunionen og et samarbeid mellom de nordiske landene. De viktige eksemplene Hansen trekker frem ligger imidlertid langt tilbake i tid, passunionen ble etablert i 1954. Jeg hadde satt pris på om Svein Roald Hansen kunne peke på noen viktige saker fra Nordisk råd i nyere tid – saker som med all tydelighet viser at dette er noe vi bør bruke over 1 million kroner per dag på.

Det forrige betydelige oppslaget i norsk media jeg kan huske med rot ifra Nordisk råd var da Martin Kolberg, nå visepresident i Nordisk råd, i 2010 stolt gikk ut og sa at et felles nordisk pantesystem endelig var på vei. I 2018, åtte år senere, er dette fortsatt ikke på plass. Det sier dessverre mye.

Norge brukte 434 millioner kroner på Nordisk samarbeid i fjor, for å finansiere 20 norske stortingspolitikere som deltar på møtene og de rundt 150 ansatte som jobber i ministerrådet i København.

Jeg tror faktisk at det er fullt mulig å fortsatt ha et godt nordisk samarbeid selv om rådet og ministerrådet må klare seg med litt færre midler. Det handler om prioriteringer.

Forslaget om kutt i bevilgningene til Nordisk råd er på bakgrunn av at vi nå er nødt til å ta en kritisk gjennomgang av Stortingets pengebruk og sørge for at byggeskandalen i minst mulig grad belaster skattebetalerne.

Ved å kutte noe i pengebruken til Nordisk råd, vil vi kunne dekke byggeskandalen over et par år. Jeg hilser for øvrig velkommen konkrete forslag fra Hansen og Ap til hvordan Stortinget kan spare inn og skjerme skattebetalerne. Det har vi hørt sørgelig lite om så langt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!