KOMMENTARER

Skatteforslag kan være en gavepakke til Siv Jensen

Forslaget til endringer av skattesystemet som ble lagt fram i dag har to alternativer: Et såkalt provenynøytralt og et med 15 milliarder kroner i skattelettelser.

SKATTEREFORMFORSLAG: Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel overrekker rapporten til finansminister Siv Jensen h. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SKATTEREFORMFORSLAG: Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel overrekker rapporten til finansminister Siv Jensen h. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Scheel-utvalget ble nedsatt av Stoltenberg-regjeringen med beskjed om å vurdere endringer i selskapsskatten, men uten å redusere statens inntekter totalt. Da Siv Jensen ble finansminister utvidet hun mandatet til også å romme anbefalinger som innebar skattelettelser.

Etter å ha fått svi ettertrykkelig for sitt forslag til statsbudsjett for neste år, på grunn av budsjettforslagets skjeve sosiale profil, spørs det om ikke folk flest liker best Scheel-utvalgets alternativ med skattelettelser. Denne gangen kan Siv Jensen trekke det lengste strået. Det er nemlig historisk erfaring for at svære skattereformer må smøres med skattelettelser. Omfattende endringer fører alltid til at noen rammes mer enn andre. Men noe av smerten lindres hvis alle får litt mer i posen. Kunsten må være ikke å helle salt i såret til de som har minst.

Scheel-utvalget bygger videre på de samme prinsippene man kom fram til i det som ble kalt århundrets skattereform i 1992: Lavest mulig skattesatser, bredest mulig skattegrunnlag, færrest mulig fradrag.

Nå som den gang må lettelser ett sted dekkes inn med økninger andre steder. Nå som da vil forslagene vekke harme og bestyrtelse hos dem som kommer dårlig ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer