Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skattefritak for prostituerte?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PROSTITUSJON: Vi gir skattefritak eller gunstige skatteordninger for all type virksomhet vi vil se mer av her til lands. Inga Marte Thorkildsens (SV) forslag om å gi prostituerte skattefritak, bringer oss ikke nærmere målet om å hjelpe kvinner ut av menneskehandelen. KrF forsøker i stedet å få SV og de andre politiske partiene med på det som har fungert i andre land og som vi tror kan fungere i Norge: Et forbud mot å kjøpe seksuelle tjenester. Dersom samfunnet på denne måten kan si fra at det ikke er greit å kjøpe andres kropp, vil det både virke preventivt og det vil redusere antallet kunder. Slik gjør vi det mindre lønnsomt å drive med prostitusjon, og framfor alt reduserer vi omfanget av det som uten tvil er vår tids slavehandel: Kvinner som blir sendt hit fra Øst Europa og Afrika av kyniske bakmenn som vil tjene penger på å selge kroppene deres i norske storbyer. Derfor har KrF foreslått at kjøp av seksuelle tjenester ikke lenger skal være tillatt i Norge.

ØNSKET OM rene og pene gater kan ikke legitimere et slikt forbud mot kjøp av seksuelle tjenester. Behovet for å sikre den enkelte grunnleggende menneskerettigheter kan imidlertid gjøre et slikt forbud nødvendig. Felles for alle prostituerte er at de er likeverdige medmennesker. Samfunnet bør ikke sitte stille å se på at denne gruppen mennesker fornedres gjennom andres kjøp av deres kropp.KrF har fremmet forslaget som en del av en tiltakspakke for å redusere menneskehandelen. Samtidig vil vi øke støtten til de frivillige organisasjonene som Kirkens Bymisjon som driver oppsøkende virksomhet rettet mot prostitusjonsmiljøene. Vi ønsker også å etablere oppsøkende lavterskeltilbud i storbyene og vi mener at det bør legges bedre til rette for at traffikerte prostituerte kan få beskyttelse og opphold i Norge. For å bekjempe menneskehandelen har vi også foreslått å gi politiet bedre muligheter i etterforskningen og vi ber regjeringen endre utlendingsloven slik at det blir mulig å snu noen ved grensen dersom det er åpenbart at formålet med å komme til Norge er prostitusjon.

VI ØNSKER flere tiltak som kan virke samtidig. Slik kan vi arbeide på bred front for å bekjempe vår tids menneskehandel. Vi har i dag ordninger for mennesker med lav inntekt som sliter med høy gjeld, og vi har ordninger for de som sliter med gjeld til det offentlige. I stedet for skattefritak, vil KrF heller være med på å gjøre disse enda mer treffsikre - slik at økonomiske situasjoner ikke holder kvinner i prostitusjon. Tiltakene vi lanserer må virke slik at de hjelper kvinner ut av prostitusjon, ikke slik at de holdes der. Jeg er redd for at det siste kan være effekten av SVs forslag.

Hele Norges coronakart