Skatt for frivillige:

Skattekaos for festivaler: - De har brutt loven

Ingen har visst at festivaler har måttet rapportere inn frivillige til Skatteetaten. Men det finnes et smutthull.

LOVBRUDD: Festivaler har brutt loven på flere punkter, mener skatterådgiver. Her er Erna Solberg på Øyafestivalen i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LOVBRUDD: Festivaler har brutt loven på flere punkter, mener skatterådgiver. Her er Erna Solberg på Øyafestivalen i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Private festivaler, slik som Øyafestivalen og de aller fleste store festivaler i Norge, har i lang tid brutt loven, mener økonomirådgiver Espen Øren.

Det kommer fram i kjølvannet av Dagbladets sak om at festivaler frykter en hittil ukjent skatt for frivillige.

Skatteetaten kunne nemlig informere om at festivaler er pliktige til å innrapportere frivillige som mottar skattepliktige festivalpass som lønn for strevet. Ifølge dem var det tidligere skattebetalerne selv, som hadde ansvaret for å rapportere.

Det så altså ut til at festivalene ikke hadde gjort noe ulovlig.

LYSTGASS: Gasspatroner som er ment for å brukes i kremsprøyter ligger strødd utover festivalcampene på Roskildefestivalen i Danmark. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer

«Brutt flere lover»

Men nå har imidlertid Øren, som er tidligere ansatt i Skatteetaten og nå rådgiver hos Infotjenester AS, gjennomgått reglene for Dagbladet. Han mener festivalene alltid har vært pliktige til å innrapportere, og at de dermed har brutt loven systematisk.

Påstanden skulle vise seg å bli underbygget av både Skatteetaten og Siv Jensens uttalelser.

- De har faktisk brutt flere lover, sier Øren.

- Dette spørsmålet har fått uante konsekvenser på kort tid, sier Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører (NKA).

Uante konsekvenser

Det hele startet da stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (A) reiste en problemstilling i Stortinget, forrige uke.

I et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen, etterlyste hun en klargjøring av hvilke regler som gjelder for kulturnæringens plikt til å skattlegge motytelser for dugnadsinnsats.

Mens hun ventet på svar, undersøkte Dagbladet hvilke regler som gjaldt for festivalene.

Skatteetaten kunne informere om at rapporterings- og skattereglene også gjelder billetter som gis frivillige som belønning for frivillig innsats. Unntaket er billetter som er verd mindre enn 1000 kr, eller 10 000 kr for frivillige organisasjoner.

- Hoderystende undring og bekymring kan vel enklest beskrive stemningen nå. Ord som «umusikalsk» og «absurd» blir brukt, forteller Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører, om festivalenes reaksjoner forrige uke.

TRADISJON: Se det legendariske nakenløpet på Roskildefestivalen i Danmark. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Uante konsekvenser

Det skulle snart bli enda verre. Etter Ørens gjennomgang ba Dagbladet Skatteetaten ta stilling til om festivalenes praksis har vært ulovlig.

Lene Ringså, seksjonssjef i juridisk avdeling, vil ikke svare på spørsmålet om lovbrudd konkret, men har kommet med flere uttalelser som bekrefter Ørens påstand.

- Det er korrekt som Espen Øren skriver at innrapportering av skattepliktig lønn/fordeler til ansatte er den samme som før, og tidligere svar var i så måte noe upresist.

- Arbeidsgivere som betaler ut lønn eller andre goder/vederlag til ansatte er nå og var også før 2019 ansvarlige for å innrapportere dette til Skatteetaten, sier hun.

Videre har Ringså bekreftet at fripass som utbetales til frivillige som belønning for arbeid er ansett som lønn, og dermed er rapporterings- og skattepliktig. Dermed må også arbeidsgiveravgift betales.

Kategorisk

Øren er på sin side kategorisk. Han understreker at festivalen anses som arbeidsgiver og den frivillige som ansatt når det utbetales lønn.

- Festivalene har brutt skatteloven, fordi de ikke har trukket skatt av sine ansatte, skatteforvaltningsloven, fordi de er pliktige til å rapportere inn, og folketrygdloven, fordi de ikke har betalt arbeidsgiveravgift, sier han.

Konsekvensene av manglende innrapportering kan blant annet være tvangsmulkt (daglige bøter, red.anm..), overtredelsesgebyrer og tilleggsskatt.

- Det kan få lang tilbakevendende kraft, sier Øren.

Hodepine

Østerdal i NKA forteller at spørsmålet nå har blitt en hodepine for festivalene. Hun forklarer hvorfor de ikke har innrapportert de frivillige tidligere:

- Det har vært ulik rettspraksis i domstolene knyttet til spørsmålet om frivillige skal regnes som ansatte eller ikke, og vi har dommer som går i begge retninger. Vi har lagt til grunn at frivillige ikke regnes som ansatte.

Dermed har ikke festivalene regnet billettene de gir til frivillige som lønn, og heller ikke som rapporterings- og skattepliktig.

Men i Siv Jensens svar i Stortinget, som kom på tirsdag, presiserer finansministeren at «ytelser som ikke er nødvendige for utøvelsen av den frivillige innsatsen» er rapportering- og skattepliktig.

Også dette underbygger Ørens påstand om lovbrudd, ettersom festivaler gir ut fribilletter til dager der de frivillige ikke jobber.

«Bekymret»

- Er du bekymret for konsekvensene av dette, Tone Østerdal?

- Ja, jeg er bekymret. Dersom det kreves at frivillige skal skatte av tiden de er på spillestedet eller festivalen når de ikke har konkrete oppgaver, i tillegg til at arrangøren må betale arbeidsgiveravgift for dette, så vil det få uante konsekvenser. Nå er det viktig at politikerne går i seg selv og tar stilling til hva slags kulturliv de vil at Norge skal ha, sier hun.

For Jonas Prangerød, PR-sjef i Øyafestivalen, er informasjonen som har kommet fram dårlige nyheter.

- Vi har følt at vi har hatt god kontroll og vi har fulgt samme praksis som resten av arrangør-Norge. Vi har forholdt oss til en bransjenormal. Det er elementer her som en hel bransje ikke har vært klar over. Nå må vi se hva som blir den praktiske løsningen her, sier han.

FLORERER: Tenåringer som sniffer kokain i teltene sine, åpenlyst røyking av marihuana og smugling av MDMA i vagina. Roskildefestivalen i Danmark florerer av narkotiske stoffer. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/geena-25-gjemte-mdma-i-underlivet-pa-vei-inn-pa-roskildefestiva... Vis mer

Smutthull

I en lukket Facebookgruppe for musikkbransjen foreslår en av medlemmene et smutthull. Festivalene kan opprette en frivillig organisasjon som hyrer inn de frivillige.

Da blir grensen for rapporterings- og skattepliktig ytelser 10 000 kr i stedet for 1000 kr. Når Dagbladet konfronterer Lene Ringså i Skatteetaten med dette, svarer hun:

- Skatteetaten forventer at private bedrifter og frivillige organisasjoner forholder seg til de innrapporteringsforpliktelsene som gjelder for de, og har ingen formening om hvordan de privatrettslig organiserer sin virksomhet/drift så lenge de følger gjeldende vilkår og regler for dette.

Skeptisk

Men Øren er skeptisk til smutthullet.

- Hvis formålet er å omgå skattereglene, er det ganske stor sjanse for at Skatteetaten vil skjære gjennom. Jeg ville i alle fall ikke turt det, uten å få en forhåndstillatelse fra Skatteetaten først.

Heller ikke Østerdal i NKA ønsker en situasjon der festivaler benytter seg av smutthull.

- Vi ønsker et regelverk som gjør at vi kan opprettholde det frivillige engasjementet. Hvis ikke kan det få enorme konsekvenser.

HOT OR NOT: Hvordan skal man oppføre seg på festival? Dagbladet var på Øya-festivalen og spurte folk. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Ørjan Ryland. Klipp: Malene Storrusten Vis mer