LEDER

Skatteklasse 2 har utspilt sin rolle

Hareide bør lytte til KrFU.

SKATTEKLASSE 2: Partileder i KrF Knut Arild Hareide bør lytte til eget ungdomsparti, mener Dagbladet på lederplass. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKATTEKLASSE 2: Partileder i KrF Knut Arild Hareide bør lytte til eget ungdomsparti, mener Dagbladet på lederplass. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat som at kveldene blir mørkere, bladene faller fra trærne og norske fotballag sliter ute i Europa, har vi etter hvert blitt godt vant med at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett legger fram forslag som provoserer KrF og Venstre.

I år har fjerning av skatteklasse 2 vært et av de mest provoserende kuttene for KrF. Ordningen er en skattelette for ektepar hvor den ene ektefellen ikke tjener nok til å få rett på hele personfradraget. Da får den andre ektefellen rett på deler av dette fradraget, og komme bedre ut. Slik er ordningen en ekstra skatt for hjemmeværende som kommer ut i arbeid.

I et samfunn hvor hovedregelen er og skal være at begge ektefeller er i jobb, hører ikke en slik ordning hjemme. Skattesystemet skal ikke oppmuntre til å stå utenfor arbeidslivet. Skatteklasse 2 er utdatert og likestillingsfiendtlig.

Særlig sees konsekvensene av ordningen blant kvinner med minoritetsbakgrunn, som holdes hjemme av en ordning som straffer dem for å gå ut i arbeid. Ikke bare er den likestillingsfiendtlig, den er også integreringshemmende.

Derfor er det også positivt at det tenkes nytt rundt ordningen, også innad i KrF. Før helgens landsmøte i KrFU uttalte både avtroppende og påtroppende leder i partiets ungdomsorganisasjon at moderpartiet bør la kampen for skatteklasse 2 ligge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer