LEDER

Skattekutt og bivirkninger

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Selvsagt vil NHO ha lavere selskapsskatt, slik administrerende direktør Kristin Skogen Lund ga uttrykk for i Dagens Næringsliv fredag. Det er like innlysende som at næringslivsorganisasjonen vil ha et mest mulig moderat lønnsoppgjør til våren. Og at NHO er fornøyd med regjeringsskiftet, kuttet i arveavgiften, reduksjonen i formuesskatten og svekkelsen av kronekursen.

Men at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen skulle etterkomme NHO-sjefens krav om en selskapsskatt under 20 prosent virker usannsynlig på kort og mellomlang sikt. De har nemlig Finansdepartementet til rådighet som kan gi dem tungtveiende innvendinger mot et så radikalt skattekutt. For det vil ha bivirkninger vi knapt kan ane. Mannen som er satt til å lede et utvalg som skal gi regjeringen råd om skatteendringer, SSB-sjef Hans Henrik Scheel, beregner en reduksjon av denne skattesatsen - hvis den skulle omfattet alle - til å beløpe seg til 70 milliarder kroner. Nå krever ikke Skogen Lund at arbeidstakere skal få en tilsvarende skattereduksjon. Dermed blir kravet om bedriftsskattelettelser betydelig mindre. Likevel vil den sammen med en fortsatt reduksjon i formuesskatten redusere statens inntekter med mange milliarder kroner. Troen på at lavere skattesatser virker dynamisk og dermed vil gi staten økte inntekter er ennå ikke dokumentert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer