SKATT: Bør eiendom skattlegges i Oslo?
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SKATT: Bør eiendom skattlegges i Oslo? Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Skatten Oslo ikke trenger

Dagbladet mener i en kommentar 8. september at Oslo trenger eiendomsskatt. Det gjør byen ikke.

Meninger

Fordi Oslo gjennom mange år har ført en ansvarlig økonomisk politikk er vi godt rustet til å tilby innbyggerne gode tjenester. Oslo har den laveste gjeldsgraden av storbyene, og Oslo leverer bedre tjenester til sine eldre og pleietrengende enn Trondheim som har eiendomsskatt.

Eiendomsskatten er usosial fordi den rammer uavhengig av inntekt og gjeld. Det er for lavinntektsgruppene at skattebyrden blir tyngst å bære. Med eiendomsskatt får flere tusen husholdninger med lav inntekt økt skatten sin dramatisk. Og de fleste husholdninger som har lav inntekt har ingen eller liten annen formue enn boligen å tære på.

De problemene eiendomsskatten skaper for dem med lavest inntekt er dokumentert i en ny rapport fra Menon, og kan ikke bare avfeies med at det er snakk om «noen minstepensjonister som bor i et hus til 15 millioner».

Det er tvilsomt om bunnfradraget Ap vil innføre er i tråd med loven. Sannsynligvis må minst halvparten av boligeierne betale for at skatten skal være lovlig. Da må bunnfradraget settes til 2,55 millioner kroner. Og når markedsprisene stiger, så følger eiendomsskatten etter. Da må enda flere betale.

En skatteøkning på Oslos bedrifter vil gå ut over verdiskapingen og arbeidsplassene i Oslo midt i det som for mange bedrifter er en vanskelig omstillingstid. Eiendomsskatten vil ramme små bedrifter ekstra hardt, fordi det ikke er bunnfradrag for næringseiendom. Arbeiderpartiets eiendomsskatt ser ut til å bli den høyeste skatteøkningen næringslivet i Oslo har opplevd de siste femten åra.

Høyre fikk kritikk for en kalkulator som lar folk selv regne ut hva eiendomsskatten kan bli. Nå viser det seg at et bunnfradrag i Oslo, for å være lovlig, trolig må settes lavere enn kalkulatorens anslag. Dagbladets kommentator hevder at det er en «bevisst blunder» å snakke om markedsverdier.

Påstanden faller på sin egen urimelighet fordi eiendomsskatten skrives ut basert på en boligverdi, som er likningsmyndighetenes markedsverdianslag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.