DEBATT

Debatt: Skatt

Skatteparadiser svekker velferdsstaten

Norges aller rikeste unndrar årlig nesten et milliardbeløp i skatt.

UNNDRO SKATT: Den nye avsløringen Paradise Papers viser at Nike (bildet) og Apple er blant selskapene som har unndratt milliarder i skatt. Foto: Drew Angerer / NTB Scanpix
UNNDRO SKATT: Den nye avsløringen Paradise Papers viser at Nike (bildet) og Apple er blant selskapene som har unndratt milliarder i skatt. Foto: Drew Angerer / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er en liten hemmelighet jeg må fortelle de rike her i landet, og det er at når du betaler din skatt, så investerer du ikke bare i fellesskapet, men også i deg selv. Jo mer du betaler, desto mer investerer du i deg selv.

Aftenposten har vært veldig flinke til å avsløre at 120 internasjonale politikere, 1000 nordmenn samt flere av verdens største selskaper er knyttet til skatteparadiser. En konsekvens av skatteparadiser et at brukerne kan få dårligere skattemoral, konkurransevridning i næringslivet og skjulte dobbeltroller som en følge av hemmelighold.

Norges aller rikeste unndrar årlig nesten et milliardbeløp i skatt. Den rikeste 0,1-prosenten skjulte omtrent en fjerdedel av sin egentlige inntekt for skattemyndighetene. Dette er penger som kunne ha blitt brukt til å styrke fellesskapet, blant annet kunne de gått til sykehus, skole og infrastruktur. Det med skatteparadiser og skatteunndragelse handler om at de rike blir rikere, mens de fattige blir fattigere. I tillegg handler det om innflytelsen og ikke minst makten de rike besitter. Når man har mye penger, så har man også mye makt. Om du er rik og har lyst til å skjule pengene dine, så har Aftenposten dokumentert at det er ganske lett å drive med skatteunndragelse. Du kan få hjelp av ulike advokatfirmaer og banker, som for eksempel DNB.

Problemet vi som samfunn står ovenfor er at fellesskapet blir mindre og velferden svakere. Konsekvensen er at regningen faller på skuldrene til vanlige folk. Det vi må ha er en sterkere omfordelingsmekanisme som sørger for at ressursene blir jevnere og mer rettferdig fordelt enn det dagens regelverk gjør nå. Politikerne må sørge for et mer rettferdig skattesystem og at det skal bli vanskeligere å skjule pengene i skatteparadiser. For det vi vet er at skatteunndragelse svekker fellesskapet, tilliten og ikke minst velferdsstaten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer