KOMMENTARER

Skatter som svir

Skattereformen bør inkludere kutt i formuesskatten. Men Støre må få på plass progressive mottiltak.

PRAGMATIKER: Jonas Gahr Støre har vist interesse for et forslag om å kutte i formuesskatten. Det gjør han klokt i, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PRAGMATIKER: Jonas Gahr Støre har vist interesse for et forslag om å kutte i formuesskatten. Det gjør han klokt i, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Skattereformen skal på plass før påsken og i den anledning har Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet bydd opp til dans.

Det er forslaget om å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital, fra Alliansen for privat eierskap, som har fått Støre på gli og de borgerlige partiene til å øyne håp om et forlik.

Støres pragmatiske framferd gir en etterlengtet bevegelse i debatten og gir håp for en bred enighet om hovedtrekkene i reformen. Støre bør imidlertid komme til forhandlingsbordet med gode forslag til hvordan skattenivået kan bevares og progressiviteten styrkes.

Dagens skattesystem har flere svakheter. Selskapsskatten er høy, sammenliknet med våre naboland, noe som trolig svekker utlendingers investeringsvilje i norsk næringsliv.

Formuesskatten er uheldig utformet. Det henger sammen med subsidiene av bolig, som vrir investeringer fra bedrifter som skaper arbeidsplasser over til eiendom.

Det er allerede enighet blant partiene om å redusere selskapsskatten. Derimot skaper formuesskatten hodebry. Det er ingen som betviler at dagens utforming svekker norsk næringsliv ved å vri investeringer over til eiendom. Men løsningene er ulike.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer