Coronaviruset

Skattesmell etter coronadugnad

Trofaste støttespillere til utestedet Last Train samlet inn 300 000 kroner.

FOR ROCKINTERESSERTE: Last Train er et lite, rocka hjørne for musikkinteresserte i Oslo. Her ser vi to av pubens ildsjeler gjennom mange år, daglig leder Martin Dynna (t.v.) og Frode Halsen. Foto: Niklas Lello / Last Train
FOR ROCKINTERESSERTE: Last Train er et lite, rocka hjørne for musikkinteresserte i Oslo. Her ser vi to av pubens ildsjeler gjennom mange år, daglig leder Martin Dynna (t.v.) og Frode Halsen. Foto: Niklas Lello / Last Train Vis mer
Publisert

Utestedet Last Train har eksistert i over 30 år, og har en trofast kjerne av supportere og brukere av den intime rockepuben midt i Oslogryta.

I mars, da «halve Norge» ble stengt, tro stedets hardcorefans til og startet en kronerulling.

I løpet av en måned kom det inn 300 000 kroner, som ble sluset inn i regnskapet for å betale husleie og løpende utgifter.

Skatteetaten på nakken

- Kronerullingen reddet oss. Vi måtte stenge, men hadde løpende utgifter og sto uten inntekter. Vi søkte, og etter hvert fikk vi også kompensasjon fra staten. Vi var heldige, og unngikk konkurs, sier daglig leder Martin Dynna til Dagbladet.

Men gleden ble kortvarig for utestedet.

- Nå har vi fått Skatteetaten på nakken. De mener vi må betale tilbake nærmere en tredel av gaven - om lag 100 000 kroner. Dette fordi gaven regnes som omsetning, og fordi vi da har mottatt for mye kompensasjon fra Næringsdepartementet, sier Dynna.

Håper på løsning

Last Train undersøkte med Regnskap Norge, en bransjeforening for autoriserte regnskapsførere i Norge. Ifølge daglig leder kunne utestedet ta imot pengene, som ble samlet inn på Bidrag.no, fordi gaver ikke skal regnes som omsetning.

- Vi har hele tida spilt med åpne kort, og føler at dette ikke er riktig, sier Martin Dynna.

Også styreleder Stein Arne Blomseth mener at Skatteetaten er litt for «ivrige» her, og er i dialog med dem i håp om å finne en løsning.

- At gaver skal regnes som en del av omsetningen, synes vi virker helt urimelig. Her blir et helt næringsliv og en utelivsbransje påført store økonomiske tap. Så kommer en reddende gave, som plutselig fører til at vi må tilbakebetale deler av vår kompensasjonsstøtte, sier Blomseth til Dagbladet.

- Skattepliktig inntekt

Skatteetatens kommunikasjonsavdeling sier at de ikke har lov eller anledning til å kommentere konkrete saker, men svarer på en e-post, og da på generelt grunnlag.

Hanne Kjørholt, seksjonssjef i juridisk avdeling i Skatteetaten, uttaler til Dagbladet:

- Støtte til virksomheter, for eksempel fra innsamlinger, for å redde en kriserammet virksomhet fra konkurs, er skattepliktig virksomhetsinntekt for mottakeren. Når det gjelder kompensasjonsordningen, er utgangspunktet for beregning av støtten foretakets fall i omsetningen i søknadsmåneden.

Fritak for 3000 kroner

Som omsetning regnes inntekt fra salg av varer og tjenester som er levert, og erstatning for inntekt fra salg av varer og tjenester. Fordi slik innsamling er en erstatning for inntekt, anses dette som omsetning. Dette har vært gjeldende hele tiden, skriver Kjørholt i en e-post.

Fra april ble det innført et unntak slik at hvert foretak kan motta gaver for inntil 3000 kroner i kalendermåneden det søkes om tilskudd for.

Det innebærer at kronerulling og liknende inntil denne grensen ikke skal regnes som omsetning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer