DONKEY-KONG: Donkeyboy topper hitlistene i Sverige og er blitt konger i nabolandet. Før bandet duppet opp på Skavlan, var de nærmest ukjente blant svensker. —Skavlan breaker artister, sier Sander Alten, daglig leder i iProspect. Foto: Warner Music
DONKEY-KONG: Donkeyboy topper hitlistene i Sverige og er blitt konger i nabolandet. Før bandet duppet opp på Skavlan, var de nærmest ukjente blant svensker. —Skavlan breaker artister, sier Sander Alten, daglig leder i iProspect. Foto: Warner MusicVis mer

Skavlan breaket Donkeyboy

Skavlan er døråpner i Sverige, Musikk-Norge takker.

||| Skavlan får artister til å slå gjennom.

Det påviser iProspect, som har fulgt med på søketrender på Google etter tv-opptreden.

GoogleiProspect er et søkemotor- markedsføringsfirma som har studert søketrender på Google, og bruker det som indikator på hvor populær en artist er.

Søketrendene viser at Skavlan skaper nye stjerner og henter fram gamle — i både Norge og Sverige.

Donkeyboy eksploderte i Sverige etter Skavlan-opptrednen for snart tre uker siden, og bandet ligger på 1. plass med singelen «Ambitions», mens albumet ligger på en 6. plass.

ET BYKS: Grafen viser jevnt nettsøk på Donkeyboy i Norge (blå strek) før Skavlan-opptrednen 5. februar og et byks fra 20 til 100 prosent samme helg. I Sverige (rød strek) er var bandet nærmest ukjent fram til Skavlan. Kontrollgruppa er Danmark (grønn linje). Grafikk: iProspect
ET BYKS: Grafen viser jevnt nettsøk på Donkeyboy i Norge (blå strek) før Skavlan-opptrednen 5. februar og et byks fra 20 til 100 prosent samme helg. I Sverige (rød strek) er var bandet nærmest ukjent fram til Skavlan. Kontrollgruppa er Danmark (grønn linje). Grafikk: iProspect Vis mer

Gikk i været
-Popvidunderet Donkeyboy et godt eksempel på et band som har opplevd et enormt oppsving i Sverige etter å ha opptrådt hos Skavlan, sier Sander Alten, daglig leder i iProspect.

Fra så å si være et navn som aldri ble googlet i Sverige, havnet Donkeyboy på et nesten norsk nivå etter opptredenen fredag 5. februar.

-Toppen kom samme helg, da Donkeyboy ble googlet fem ganger mer i Norge enn vanlig, sier Alten.

Dansk kontrollgruppeiProspect måler nettaktiviteten på Google, men tallene er relative. Det betyr at nettovervåkingen ikke forteller hvor mange nordmenn eller svensker som googlet f.eks Donkeyboy dagene før, under og etter sending.

MUSIKKBRANSJENS VENN: Fredrik Skavlan.
MUSIKKBRANSJENS VENN: Fredrik Skavlan. Vis mer

-Grafen viser at det norske Donkeyboy-nettsøket ligger på 20 før Skavlan, for så å nå 100, som er maks. Det vi si en femdobling, sier Alten.

I grafen er Danmark tatt med som kontrollgruppe. Der er bandet helt ukjent og er ikke blitt googlet — verken før eller etter Skavlan — som heller ikke blir vist på dansk tv.

Et byks
iProspect har laget grafer for flere artister som har opptrådt på Skavlan, og alle viser et byks samme helg som artisten blir eksponert.

Deretter flater nettsøket ut, men holder seg likevel på et høyere nivå enn før Skavlan.

SKANNER GOOGLE: —Skavlan breaket Donkeyboy i Sverige, sier Sander Alten, daglig leder i iProspect.
SKANNER GOOGLE: —Skavlan breaket Donkeyboy i Sverige, sier Sander Alten, daglig leder i iProspect. Vis mer

Nordmenn spesielt-Undersøkelsen viser også at Skavlan har større påvirkingskraft på nordmenn enn på svensker.

-Det gjelder alle artister, uansett nasjonalitet — også de svenske, sier Alten.

Undersøkelsen så langt viser at ineterssen for de artistene er generelt høyere i Norge enn i Sverige og Danmark — også før eksponeringen i Skavlan.