Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skavlan

Skavlan ferdig i NRK: - Kom inn et bud vi ikke kunne møte

Fredrik Skavlan ble for dyr for NRK, og går over til TV 2.

SLUTTER I NRK: Fredrik Skavlan slutter i NRK. Det melder NRK tirsdag formiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLUTTER I NRK: Fredrik Skavlan slutter i NRK. Det melder NRK tirsdag formiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter over 20 år hos rikskringkasteren, slutter Fredrik Skavlan i NRK.

NRK vil ikke forlenge kontrakten med produksjonsselskapet Monkberry for talkshowet «Skavlan», skriver NRK.

NRK skriver at en annen aktør har lagt inn et bud for å overta prosjektet. Det betyr at talkshowet ikke blir å finne på NRKs sendeskjema til høsten, opplyser rikskringkasteren.

- Synd

- Vi synes naturlig nok at det er synd, for Skavlan har vært viktig innhold for NRK. Fredrik Skavlan har vært en av NRKs viktigste profiler i 20 år, sier eksternredaktør i NRK, Petter Wallace.

TIL TV 2: Fredrik Skavlan forlater NRK til fordel for TV 2. Det melder både NRK og TV 2 i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIL TV 2: Fredrik Skavlan forlater NRK til fordel for TV 2. Det melder både NRK og TV 2 i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han opplyser om at NRK i sin kontrakt med produksjonsselskapet Monkberry har førsterett til å inngå en avtale om videre produksjon, men at budet som er kommet inn er av en størrelse som NRK ikke kan, og ikke vil møte.

Han sier videre at NRK var villige til å utvide både antall programmer og betale mer enn for forrige sesong, men at spranget opp til beløpet de ble bedt om å matche ble for stort.

Går til TV 2

TV 2 opplyser på sine sider at Skavlan kommer til å gå over til deres kanal. Trygve Rønningen, kanaldirektør i TV 2, sier til Dagbladet at han er svært glad for å ha fått Fredrik Skavlan til kanalen.

TAR OVER SKAVLAN: TV 2 tar over «Skavlan» fra høsten av. TV 2s kanaldirektør sier til Dagbladet at han er svært glad for å ha fått Fredrik Skavlan til kanalen. Foto: TV 2
TAR OVER SKAVLAN: TV 2 tar over «Skavlan» fra høsten av. TV 2s kanaldirektør sier til Dagbladet at han er svært glad for å ha fått Fredrik Skavlan til kanalen. Foto: TV 2 Vis mer

- Når Norges største talkshowvert kommer til oss, står vi med åpen dør og sier velkommen inn, sier Rønningen. Dermed flyttes talkshowet «Skavlan» fra NRK og over til TV 2, sier han til Dagbladet.

- «Skavlan» fortsetter som før, men like viktig er det at han blir en del av vår digitale satsing. Vi kommer til å utvikle «Skavlan»-universet digitalt, særlig opp mot TV 2 Sumo, sier han til Dagbladet. Ifølge NRK ble det klart at NRK ikke forlenger kontrakten med produksjonsselskapet Monkberry, som produserer «Skavlan», fordi «en annen aktør har lagt inn et bud for å overta prosjektet».

- Har dere overbydd NRK?

- Dette handler ikke om penger, men det handler om at Fredrik har store ambisjoner på programmets vegne, og vil investere mye i programmets utvikling. Det handler ikke om mer penger i lommene, det er en større investering i programmet og den digitale satsingen. Det valgte vi å si ja til da den muligheten kom, og det har NRK takket nei til, sier Rønningen.

Han legger til at Skavlan kommer på TV 2 fra høsten 2018.

Petter Wallace, eksternredaktør i NRK, bestrider at overgangen handler om at NRK ikke har investert nok i utviklingen av programmet.

- Vi har investert mye i utviklingen av «Skavlan». Vi har tross alt publisert den serien fra Monkberry i ti år, og vi har hatt et nært samarbeid og kontinuerlig utvikling av prosjektet, og vi var også beredt til å fortsette det arbeidet, sier Wallace.

- For oss handler dette ikke om vilje til å utvikle videre, dette handler om penger og ingenting annet, sier han. Wallace sier at forhandlingene begynte i slutten av 2017, men vil ikke kommentere hvilken sum NRK var villig til å betale.

Men han sier at overgangen er et resultat av at «to økonomier møtes».

- Vi må være moderate når det gjelder hva vi betaler for innhold, det forventer lisensbetalerne, sier Wallace.

- Lindmo tar over

Kringkastingssjef i NRK, Tor Gjermund Eriksen, sier til Dagbladet at han ønsker å takke Fredrik for sin innsats gjennom 20 år.

- Han har vært en veldig viktig profil, NRK og han har sammen skapt en egen sjanger som ikke fantes før. Sånn sett er det litt vemodig at det samarbeidet tar slutt – men det gjør det, sier Eriksen til Dagbladet.

Han opplyser om at Anne Lindmo sannsynligvis vil ta over Skavlans plass i fredagsrekka.

- Vi er så utrolig heldige at vi har Anne Lindmo som over mange år har bygd seg opp på lørdag. Hun er en fantastisk programleder som er elsket av publikum, og kommer til å gjøre det kjemepegodt, sier han.

- På tide å flytte hjemmefra

- Vi må utvikle og utfordre oss selv, i takt med hvordan stadig flere konsumerer TV, sier Fredrik Skavlan i en pressemelding.

- TV 2s offensive fokus på streaming passer godt med våre journalistiske ambisjoner. Det er en distribusjon der vi kan tilby lengre og mer dyptgående samtaler, tilrettelagt for moderne seere som er vant til å velge, sier han.

Han legger til at en lineær versjon av «Skavlan» også vil være tilgjengelig på TV 2 fredag kveld.

- Redaksjonen og jeg er takknemlige for vår felles talkshow-historie og for over 20 fine år i NRK. Det har vært et eventyr. Men når man har rundet 50, er det på tide å flytte hjemmefra, sier han.

SNAKKER UT: Prinsesse Olga Romanoff snakker ut om da pressen skrev at hun var aktuell som kone til prins Charles, da moren hennes solgte henne inn til Harper's Bazaar. Video: NRK Vis mer

«Se hva som skjer»

Fredrik Skavlan hintet selv om overgangen på Twitter tirsdags formiddag: «Se hva som skjer», skrev han - som tilfeldigvis også er TV 2 sitt slagord.

Hva som skal fylle sendeflaten etter Skavlan høsten 2018 kan ikke NRKs eksternredaktør Wallace svare på ennå.

-Vi ber om forståelse for at situasjonen har kommer noe uventet på oss, men vi skal brette opp ermene og sikre publikum gode seeropplevelser, også til høsten, sier han til NRK.

Skavlan har gått på NRK og svenske SVT fra 2009. Programmet var en videreføring av «Først & Sist», som gikk på NRK fra 1998 til 2007. Programmet produseres av Monkberry, der Fredrik Skavlan er deleier.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Fredrik Skavlan.

Dagbladet kommer med mer.

DROPPER FERIE: Fredag er kunstneren Odd Nerdrum og sønnen Øde gjester hos «Skavlan». Der forteller Øde at familien aldri drar på ferie. - Ferier er for underklassen. Det lærte jeg veldig tidlig. Video: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!