Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Skavlan har mistet grepet

Fredrik Skavlan har aldri har hatt færre norske seere enn nå.

SYNKENDE TALL:  Fredrik Skavlan har ikke hatt så lave seertall i Norge som han har denne høsten. Svenske gjester og slitasje får skylda. 


Foto: SÖREN ANDERSSON / NTB Scanpix
SYNKENDE TALL: Fredrik Skavlan har ikke hatt så lave seertall i Norge som han har denne høsten. Svenske gjester og slitasje får skylda. Foto: SÖREN ANDERSSON / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tallene Dagbladet har sett på er fra våren 2000 til inneværende sesong.

«Skavlan» er så langt i høst sett av gjennomsnittlig 781 000 i Norge. På det meste har Skavlan hatt et gjennomsnittlig seertall på hele 1 153 000. Det var høsten 2003.

Talentfull konkurranse - Alle fredagsprogram på NRK har lavere seertall nå. Det har vært en generell nedgang siden 2010 på grunn av økt konkurranse. Høsten 2011 konkurrerte «Skavlan» mot «Idol», som har en yngre målgruppe. Nå er det «Norske talenter», som favner bredere og er en større konkurrent, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Han sier også at Skavlans seertall pleier å stige mot slutten av sesongen.

Men «Skavlan» taper ikke bare på grunn av nye nisjekanaler og konkurranse fra TV 2, mener Karl Fredrik Tangen, førstelektor ved Markedshøyskolen i Oslo.

- Seerfallet kan være et tegn på at Skavlan mister grepet mer fundamentalt, sier Tangen.

Han mener programmet tidligere ga en felles referanse i hverdagspraten og definerte hvem som var viktige i Norge.

- Men når talkshowet får mange seere, blir også en avvisning meningsfylt. Nå er det ungt og smart å si at man ikke har sett «Skavlan», sier Tangen.

- Slitasje Høsten 2003 hadde Skavlan sin absolutte topp med et gjennomsnittlig seertall på hele 1 153 000. Det utgjorde en markedsandel på 68,1 prosent. Seertallet har siden da falt med 372 000, og i dag er markedsandelen 44,4 prosent.

Lasse Gimnes, kommunikasjonsrådgiver i GimCom, mener Skavlan er «forbi toppen». Han understreker at programmet fortsatt har et høyt seertall, men tror publikum har gått lei.

- Noe av grunnen er slitasje. Programmet har gått i mange år, og noen er rett og slett blitt lei, sier Gimnes.

Programmet het «Først og sist» fra 1998 til 2007. NRK har ikke seertall for de to første årene. Programmet byttet navn til «Skavlan», og er blitt sendt på både NRK1 og SVT1 siden vinteren 2009. Det høyeste seertallet for begge kanalene er 3 054 000.

Gimnes mener programmet ikke treffer like godt med svenske gjester.

- Når programmet forholder seg til et bredere publikum, vil det ikke være like interessant for alle. Nordmenn er mer interessert i nordmenn enn i svensker, sier han.

- Knallhard konkurranse «Senkveld»-gutta Thomas Numme og Harald Rønneberg puster Skavlan i nakken. Så langt i høst har de et seersnitt på 675 000. Størst publikumsoppslutning i år hadde de 21. september med 788 000 seere.

Mediedirektør i Carat, Jarle Thalberg, mener nedgangen for «Skavlan» skyldes tre faktorer.

- Det er mindre norsk innhold og mye svensk, konkurransen fra «Norske Talenter» er knallhard, samt at «Skavlan»-konseptet er omtrent ikke sett av personer under 30 år. En annen faktor er selvsagt gjestene og hvor interessante de er, sier Thalberg.

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, mener også «Skavlan» må gjøre noe med gjestelista si. Han opplever ikke programmet som like viktig lenger, og mener en fornyelse er nødvendig.

- Konseptet har stivnet. Han må fornye seg og konseptet, og ikke ha like stort gjenbruk av gjestene, sier Blindheim.

- Generell nedgang Eksternsjef i NRK, Petter Wallace, sier at det er mye som bekymrer han når det gjelder konkurransen om tv-seerne, men at oppslutningen til «Skavlan» ikke er en av dem.

- Balansen mellom norske, svenske og internasjonale gjester kan tippe den ene og den andre veien fra program til program. Dette er ikke et problem før det blir en kontinuerlig skjevhet, sier Wallace.

SKAVLANS NAKKEPUSTERE: «Senkveld»-gutta Thomas Numme og Harald Rønneberg. «Skavlan» er så langt i høst sett av gjennomsnittlig 781 000 i Norge, «Senkveld» av 675 000 i snitt.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
SKAVLANS NAKKEPUSTERE: «Senkveld»-gutta Thomas Numme og Harald Rønneberg. «Skavlan» er så langt i høst sett av gjennomsnittlig 781 000 i Norge, «Senkveld» av 675 000 i snitt. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media