Skavlan i 100

Fredrik Skavlan ønsker i kveld velkommen til «Først & sist» for 100. gang på NRK1.

I går ble han kritisert av filosofen og forfatteren Espen Søbye for å lede et program for folk som har gitt opp den gode samtalen.

- Fint at det fortsatt er debatt rundt dette programmet, sier jubilanten.

Skavlan ville i går ikke bruke mye tid på å svare på Søbyes kritikk. Men mellom innspilling av forhåndsannonsering og planleggingsmøte sier han likevel:

- Det blir feil å kommentere en kritiker. Jeg har respekt for at Espen Søbye opplever programmet som han gjør. Alt av innvendinger mot programmet er sånn sett like viktig, sier han.

Sissel og Åsne

Blant gjestene i kveld er Per Gessle, Sissel Kyrkjebø, Arne Berggren, Lars Monsen og Åsne Seierstad. De skal ifølge Søbye snakke forbi hverandre, sitte som isolerte vareeiere med hver sin sak og snakke for den. Søbye hevder også at den gode samtalen ikke finnes blant folk. Derfor setter vi oss ned for å se den i Skavlans program. Men heller ikke der er den gode samtalen mulig, mener han.

- Det er et sunnhetstegn at seerne engasjeres av «Først & sist» fremdeles, enten det er i positiv eller negativ forstand. Det verste ville være om folk bare satt der og kjedet seg. Men jeg synes det er rart at han er så kritisk til at vi forbereder intervjuene våre - det er faktisk ganske vanlig på tv. At vi tar opp intervjuer om og om igjen til det sitter, er derimot objektivt feil. Det har vi aldri gjort, alt går som det går, i ett strekk.

- Er du enig i at «den gode samtalen» ikke finnes, og at erstatningen er å se på et forsøk på en slik samtale i ditt program?

- Nei, i så fall synes jeg han må skru av tv-en og gjøre noe med livet sitt. Men det spørs hva han mener. For meg er det noe kronprinsparet har funnet på. Jeg synes det er i overkant svulstig.

Salg

- Består programmet ditt, som Søbye hevder, av avbrytelser, show og salg av gjestenes produkter?

- Jeg gjør intervjuer innenfor de rammene talkshowet som sjanger gir. Om gjestene har noe å selge, er ikke det noe vi forholder oss til. Vi velger sakene ut fra helt andre kriterier, som avisene. Det hender vel noen kommer i skade for å hjelpe salget av ei bok også.

Idioter

Søbye skrev i Dagbladet i går at «Marit Åslein intervjuer tilfeldige forbipasserende om et eller annet viktig menneskelig spørsmål, og klarer å få oss, som representanter for det vanlige mennesket, til å framstå som komplette idioter». - Den påstanden er jeg grunnleggende uenig i. Dessuten tar vel Søbye seg i overkant høytidelig når han kaller seg selv en «representant for vanlige mennesker»?

- Hvor lenge skal du holde på med dette?

- Til krampa tar meg. Eller seerne. Det blir i hvert fall en ny sesong etter nyttår.

SVARER: - Jeg skal ikke opphøye meg til en som vet hva den gode samtalen er. Jeg bruker aldri uttrykket, sier Fredrik Skavlan om kritikken fra Espen Søbye i Dagbladet i går.