Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skavlan»-klagene flommer inn i rekordfart

Kommer mer enn én ny klage hvert minutt.

SEERSTORM: Klagene på fredagens «Skavlan» har dobla seg de siste timene. Foto: NRK / Monkberry
SEERSTORM: Klagene på fredagens «Skavlan» har dobla seg de siste timene. Foto: NRK / Monkberry Vis mer

(Dagbladet): Tidligere i dag meldte VG at Kringkastingsrådet har mottatt rekordmange klager på fredagens «Skavlan»-intervju med den svenske politikeren Jimmie Åkesson.

I ti-tida var antallet opp i 1000 klager. Nå har det passert 2100 stykker.

- Jeg er overraska. Det renner inn rundt hundre i timen. Alle er like sinte og engasjerte. Jeg har aldri sett lignende, overhodet ikke, sier rådssekretær Erik Berg-Hansen til Dagbladet.

Organisert Han har vært på skitur, og imens har det haglet inn flere klager. Berg-Hansen understreker at det nok kommer som følge av en kampanje i sosiale medier, der folk oppfordres til å klage.

- Vi må ikke glemme at dette nok er en organisert kampanje. Men folk trykker ikke bare på like. Dette er velformulerte og organiserte brev alle sammen.

Det er kun intervjuet med Jimmie Åkesson intervjuet som er klagd inn.

- Alle reagerer på at Skavlan har behandla Åkesson lite pent, enten fordi han har vært langvarig syk, eller fortsatt ikke er frisk. De kritiserer også at han dro fram gamle sitater fra Åkesson eller andre kolleger som var flere år gamle, sier han.

- Si unnskyld! Ifølge de flere tusen klagerne er en ting er klinkende klar: Folket mener at Skavlan og NRK må beklage overfor Jimmie Åkesson.

- Jeg aner ikke når dette vil stoppe. Men min erfaring med slike kampanjer er at det sikkert vil minke utover kvelden, sier rådssekretæren.

Også den tidlgiere TV 2-profilen Oddvar Stenstrøm er kritisk til intervjuet. Ifølge Aftenposten mener han Skavlan oppførte seg ufint.

- Ikke fordi han stilte kritiske spørsmål. Men måten han gjorde det på, var ufin. Programlederen gikk over streken, og viste med hele seg, både gjennom kroppsspråket og reaksjonene sine, at han syntes Åkessons svar var dumme, sier Stenstrøm til avisa.

Delte reaksjoner - Det er selvfølgelig leit at mange reagerer negativt. Da er det også grunn til å understreke at reaksjonene har vært delte, også mellom de to landene, sier kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i NRK til Dagbladet.

Ifølge henne blir politiske intervjuer alltid feil i noens øyne, enten er de for «koselige» eller for «tøffe».

- Det har ofte en sammenheng med hvor seerne selv står politisk. Det var ikke vår hensikt å overkjøre eller trakassere Åkesson, men å ta tak i det harde politiske klimaet han selv bruker som forklaring på sin utbrenthet, understreker hun.

- Kommer dere til å beklage overfor Jimmie Åkesson?

- Premissene for intervjuet var klarlagt på forhånd. Jimmie Åkesson visste at han ville få spørsmål om både sykemelding og sitt politiske engasjement, og han har heller ikke reagert i etterkant. Derfor heller ingen grunn til å beklage et intervju vi mener var balansert.

Skal drøftes Fredagens «Skavlan»-program kommer nå til å blir drøftet på neste kringkastingsmøte 23. april. Da vil Kringkastingsrådet kalle inn programansvarlige og høre bakgrunnen for deres vurderinger i forbindelse med intervjuet.

Tidligere klagerush til Kringkastingsrådet har kommet i forbindelse med blant annet dokumentaren «Ulvene kommer» som ble sendt på NRK 1 i begynnelsen av februar. I tillegg har det vært like tendenser i forbindelse med programmet «Trekant» og NRKs dekning av Gazakrigen i fjor.

Klageantallet endte imidlertid på bare 200-300 klager.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling