Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skavlan slutter i NRK:

«Skavlan»-kontroversene: «sexistisk havari», klagestorm og munnhuggeri

Her er de mest omtalte øyeblikkene fra «Skavlan» på NRK.

DÅRLIG STEMNING: Proffbokserne Cecilia Brækhus og Mikaela Laurén kom i munnhuggeri under et besøk hos Fredrik Skavlan. Foto: NRK / Monkberry. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/kranglet-pa-skavlan-matte-stoppe-munnhuggeri/68698289 Vis mer

Tirsdag kom nyheten om at Fredrik Skavlan, som i en årrekke har ledet NRK-talkshowet «Skavlan», tar med seg programmet over til TV 2.

Siden «Skavlan» gikk på lufta for første gang i 2009, både på norske NRK og svenske SVT, har programmet servert en rekke minneverdige øyeblikk. Noen har også skapt debatt.

«Sexistisk havari»

Blant dem er Fredrik Skavlans spørsmål til den svenske svømmeren Sarah Sjöström i programmet i januar i år. Det skapte kontrovers, og flere reagerte på at hun fikk spørsmål om vasking og matlaging, etter å ha hatt et fantastisk idrettsår, med tre VM-gull, åtte verdensrekorder og verdenscupseier. Sjefredaktøren i det svenske magasinet Veckorevyn kalte det «et sexistisk havari».

I et intervju på P3morgen 12. februar, svarte Fredrik Skavlan på kritikken.

- Jeg spurte «hvordan innretter du livet ditt», eller noe sånt. Og så begynte hun å fortelle at hun hadde vaskehjelp. Jeg har også vaskehjelp, men jeg tror at folk leste det som om jeg var dømmende eller forminskende, det ordet bruker de mye i Sverige. Det mente jeg jo overhodet ikke, sier Skavlan.

Han la til at han visste at Sjöström heller ikke syntes at det var dømmende, og at hun selv gikk ut og sa at hun opplevde intervjuet som morsomt. Han forklarte at han mener det er en rar mekanisme at den som er krenket som skal ha definisjonsmakten, men ikke hvis man ikke føler seg krenket.

TREKKER SEERE: Både «Senkveld» og «Skavlan» har vært populære TV-valg fredagskveldene, og har gått på skjermen i en årrekke. Nå står nye programledere klare for å ta over «Senkveld» på TV 2, samtidig som Fredrik Skavlan flytter programmet sitt til TV 2. Kilder: NRK / TV 2
TREKKER SEERE: Både «Senkveld» og «Skavlan» har vært populære TV-valg fredagskveldene, og har gått på skjermen i en årrekke. Nå står nye programledere klare for å ta over «Senkveld» på TV 2, samtidig som Fredrik Skavlan flytter programmet sitt til TV 2. Kilder: NRK / TV 2 Vis mer

- Til og med uten at den personen er krenket kan de si «joda, du er krenket», selv om personen sier at «nei, det er jeg ikke», så «jo, det er du». Da oppstår den mekanismen, og da tenker jeg at dette tror jeg bare jeg skal holde meg unna, sa Skavlan.

Klagestorm etter intervju

Et annet intervju som fikk massiv oppmerksomhet, var intervjuet med partilederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, i 2015.

- NYTT FOR MEG: Kringkastingsrådet møtes for å diskutere den rekordstore klagestormen mot Fredrik Skavlans intervju med partileder Jimmie Åkesson. Video Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer

Kringkastingsrådet fikk den gangen inn hele 3600 klager på intervjuet, som den gangen var rekord.I fjor ble rekorden slått, da det kom inn rundt 6000 klager på NRK-programmet «Faten tar valget», før programmet var blitt sendt.

Debatten gikk i norske medier i flere uker om hvorvidt Fredrik Skavlan hadde vært for kritisk i sitt intervju med Sverigedemokratenes partileder Åkesson, som på den tida var sykemeldt på grunn av utbrenthet.

Skavlan ble likevel «frikjent» i Kringkastingsrådets møte, selv om flere av rådsmedlemmene påpekte at det var grunnlag for kritikk.

FIKK KRITIKK: Nikolaj Coster-Waldau. Her på «Skavlan» i 2013, da han satte Alex Schulman på plass. Foto: NRK/SVT
FIKK KRITIKK: Nikolaj Coster-Waldau. Her på «Skavlan» i 2013, da han satte Alex Schulman på plass. Foto: NRK/SVT Vis mer

- Jeg hater den jævelen

Da «Game of Thrones»-stjerna Nikolaj Coster-Waldau gjestet «Skavlan» i 2013, ble stemningen mellom gjestene mildt sagt amper. I studio sammen med Coster-Waldau var forfatter, podcaster og medieentreprenør Alex Schulman, og hans kone Amanda.

Ekteparet var på dette tidspunktet blant Sveriges mest profilerte mediepersonligheter, på hver sin kant. Det Coster-Waldau gjorde, var å sette spørsmålstegn ved hvorfor noen skulle være interessert i å følge kjendisparet og deres hverdag på sosiale medier.

UBEHAGELIG MØTE: Alex Schulman på «Skavlan». Foto: NRK/SVT
UBEHAGELIG MØTE: Alex Schulman på «Skavlan». Foto: NRK/SVT Vis mer

- Så uforskammet, repliserte Schulman og forsøkte å le det bort.

- Når man ser en skuespiller, vil man ikke tenke på hva han spiste til frokost, fortsatte danske Coster-Waldau på «Skavlan».

Men da Nikolaj Coster-Waldau gjestet «Skavlan» på nytt i 2017, grep Schulman muligheten, og kommenterte hendelsen på sin egen podkast«Alex og Sigge». Av kommentarene hans går det fram at han ikke tok like lett på Coster-Waldaus kommentar som han ga uttrykk for.

- Altså, jeg hater den jævelen noe helt enormt, sier han ifølge Aftonbladet i podcasten.

Schulman gjorde også et stort poeng ut av at Coster-Waldau, som spiller Jamie Lannister i «Game of Thrones», siden sist hadde begynt å bruke sosiale medier selv.

- Han har Instagram der han daglig legger ut selfies. Slike filmer som er så forferdelige og uinteressante som han selv sa, sier Schulman.

PROFFBOKSER: Cecilia Brækhus fra Bergen. Foto: NRK / Monkberry
PROFFBOKSER: Cecilia Brækhus fra Bergen. Foto: NRK / Monkberry Vis mer

Måtte stoppe munnhuggeri

Ampert ble det også da bokserivalene Cecilia Brækhus og svenske Mikaela Laurén møttes i «Skavlan»-studioet i fjor.

Brækhus knocket ut Laurén i 2010, og det har ikke vært søt musikk mellom dem siden, skal vi tro munnhuggeriet som oppsto da de to møttes ansikt til ansikt.

Laurén kaller nemlig Brækhus for uforskammet fordi Brækhus skal ha vært avvisende overfor henne i en periode de trente sammen i Stockholm.

RIVAL: Mikaela Laurén. Foto: NRK / Monkberry
RIVAL: Mikaela Laurén. Foto: NRK / Monkberry Vis mer

Laurén hevder videre at hun hadde invitert Brækhus med på kino, men blitt avvist: «Jeg vil si at hun er en kald person», sier Laurén om Brækhus, og da er munnhuggeriet i gang.

- Hvorfor skal jeg henge med deg når du bare prater drit om meg? Greit, jeg skal ta deg med på kino, Mikaela, svarer Brækhus, og fortsetter med å hevde at Laurén hadde kalt henne tjukk på svensk tv.

Det benekter Laurén.

- Men du hadde faktisk et problem med å nå vekta. Ingen røyk uten ild, svarer svensken. Da er stemingen mellom de to boksedronningene blitt så sur at Skavlan ser seg nødt til å gå mellom dem:

- Oj, hva er det jeg har havnet i nå, utbryter programlederen.

Intervjuet kjærestens eks

Da den svenske skuespilleren Mikael Persbrandt gjestet «Skavlan» i 2016, ble Skavlan satt i en helt spesiell posisjon - fordi talkshowgjesten også var ekskjæresten til hans egen kjæreste Maria Bonnevie. Skavlan og Bonnevie ble sammen i 2006.

Fram til da hadde Persbrandt ikke vært å se som gjest i Skandinavias mest populære talkshow.

Da han ble intervjuet av det svenske magasinet Metro i 2009, uttalte Fredrik Skavlan at han ikke visste hva han ville spurt Persbrandt om dersom han skulle gjestet programmet.

Han mente også at det ville være upassende for ham å intervjue kjærestens ekskjæreste.

- Det ville være ganske olämpligt (upassende), sa Skavlan den gangen.

Intervjuet forløp riktignok godt, og redaksjonsleder for «Skavlan», Thomas Holst-Hansen, beskriver stemningen i studio som herlig. At Skavlan tidligere hadde sagt at det å intervjue Persbrandt ville være upassende, avfeier Holst-Hansen:

- Det tror jeg nok var ment som en spøk fra Fredrik side, sier han.

Da han startet intervjuet sa Skavlan at de måtte forklare litt for seerne.

- Hvordan skal vi forklare dette? Vi har jo hatt delt omsorg, som det heter. Jeg har vært stepappa for din hund, sa Skavlan.

- Ja, det stemmer jo. Avdøde Vasco. Han har gått bort dessverre. Vi har hatt delt omsorg for ham. Vi har delt andre saker også!, sa Persbrandt, mens han lo hjertelig, før samtalen igjen dreide inn på hunden.

KLIPPET BORT: Her er Skavlan-klippet som ble fjernet i den norske versjonen. Komiker Ozz Nujen kritiserer Frp og Høyre for rasisme, men Jens Stoltenberg er uenig. Video: SVT via Expressen Vis mer Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media