Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Skavlan presset Åkesson steinhardt. Men når den norske innvandringsminister sier nesten samme ting, fleiper han. Merkelig

Svensk stjernereporter kritisk til Skavlans Listhaug-intervju.

HOS SKAVLAN: Sylvi Listhaug gjestet «Skavlan» i går, og sendingen ble vist i dag. Du kan se hele hos NRK. Skjermdump fra NRK
HOS SKAVLAN: Sylvi Listhaug gjestet «Skavlan» i går, og sendingen ble vist i dag. Du kan se hele hos NRK. Skjermdump fra NRK Vis mer

(Dagbladet): Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) var i går gjest i «Skavlan»-studioet i kveld, og da intervjuet ble vist i kveld reagerte den profilerte journalisten Niklas Svensson fra avisa Expressen på Skavlans intervju-metode:

- Den norske innvandringsministeren og SD-lederen argumenterer på samme vis når de er hos Skavlan. Men intervjuene er veldig forskjellige, skrev han til sine over 92 000 følgere på Twitter. Han fulgte opp:

- Fredrik Skavlan presset Jimmie Åkesson steinhardt. Men når den norske innvandringsminister sier nesten samme ting, fleiper programlederen. Merkelig, skrev han.

Åkesson-debatten Svensson er en av Sveriges mest toneangivende politiske journalister. Twitter-meldingene hans sikter til klagestormen mot Fredrik Skavlan i mars i fjor, da Kringkastingsrådet mottok over 1000 klager etter et intervju med Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson.

Under intervjuet fortalte partilederen om fraværsperioden hans etter en sykemelding, at han gikk på antidepressiva og har grått seg i søvn fordi han ikke får sove - før Skavlan begynte å stille flere kritiske spørsmål om det omstridte partiets politikk.


Intervjuet ble heftig debattert, og blant eksperter oppsto det uenigheter om hvorvidt programlederen faktisk gikk over grensa. Kringkastingsrådet «frikjente» imidlertid Skavlan-programmet, der programlederer selv var til stede for å forsvare intervjuet.

Expressen-journalisten Svensson utdyper kritikken av Skavlan-intervjuet overfor Dagbladet:

- Jeg reagerte på at Åkesson og Listhaug begge argumenterer for blant annet hjelp i nærområdene, men at de behandles helt ulikt av Skavlan. Som politisk reporter forsøker jeg alltid å stille kritiske spørsmål til alle politikere jeg møter, uansett hvilket parti de representerer. Skavlan tenker muligens annerledes, skriver Svensson i en tekstmelding.

- Kan ikke sammenliknes Kommunikasjonssjef i NRK, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, mener intervjuet med Åkesson, og kveldens sending med Listhaug, ikke kan sammenliknes.

- Vi er glad for at «Skavlan» engasjerer, og ser at også dagens sending gjør det. Det er bra. Når det gjelder intervjuene med Listhaug og Åkesson var disse gjort i to ulike kontekster.

- Jimmie Åkesson ble intervjuet om en rasismekultur i Sverigedemokraterne. Listhaug ble intervjuet om innstramming i innvandringslovene, sier Ebeltoft-Skaugrud.

I KRINGKASTINGSRÅDET: Fredrik Skavlan var innom Kringkastingsrådet etter Åkesson-intervjuet, og endte med å bli «frikjent». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I KRINGKASTINGSRÅDET: Fredrik Skavlan var innom Kringkastingsrådet etter Åkesson-intervjuet, og endte med å bli «frikjent». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Mats Pertoft, som sitter i den svenske riksdagen for Miljöpartiet de gröna, støtter Svenssons kritikk, og skriver at han synes Listhaug slapp «uforskammet lett».

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Skavlan eller Karoline Berg, prosjektredaktør for «Skavlan», fredag kveld.

Skavlan-sendingen kan ses hos NRK her, og Listhaug-intervjuet starter ca 28.30 minutter ut i sendingen. Skavlan stilte blant annet spørsmål om Listhaugs uttalelser om «gullstol» og «godhetstyranni», og om hvordan hun opplevde å legge fram innstramminger i asylpolitikken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media