- Skavlan slipper ikke damene til

Fredrik Skavlan bruker damene som studiopynt. Det mener kjønnsforsker Vegard Ihlebæk, som har sett på «Først og sist».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredrik Skavlan ble kåret til Årets tv-fjes i tallrike avstemninger i fjor, blant annet av Dagbladets lesere. Men kjønnsforsker Vegard Ihlebæk setter spørsmålstegn ved om han er så kjekk og grei som folk vil ha det til.

Ihlebæk har gått gjennom gjestelista i en rekke av Skavlans «Først og sist». Som resultat mener han å finne et utvalg av gjester som bærer preg av kjønnskvotering. For kvinnene slipper nemlig ikke til annet enn som blikkfang.

- Mennene gis rikelig anledning til å mene viktige ting, skriver Ihlebæk i en kommentar i Klassekampen. Som samtidig peker på at kvinnene først og fremst er pene:

- Først og fremst fungerer de som blikkfang og framstår som feminine kvinner i tradisjonell forstand, det vil si meningsløse, sier Ihlebæk og trekker fram ett eneste unntak blant programmene. Her fikk Siv Nordrum og Tove Beate Pedersen, begge med «ekspertstatus», uttale seg som meningsberettigede på linje med menn. Men det var kanskje ikke tilfeldig at dette programmet kom i anledning kvinnedagen?

Kom, ble sett og gikk

Ellers er lista lang over pene kvinner som har kommet, vært pene - og gått igjen. Nydelige Izabella Scorupco var med, og fikk snakke om hvor morsomt det var å spille sterk kvinne på film. Vakre Gørild Mauseth var med, og kameraene zoomet inn mennenes blikk på henne. Søte Carola smilte og lo, og stadig ser vi Marit Åsleins myke, feminine innslag og bløte dådyrøyne.

Dermed, mener Ihlebæk, bidrar Fredrik Skavlan, etter sigende alle svigermødres drøm, til å opprettholde synes på kvinner som intellektuelt mindreverdige. Han mener det ikke lenger dreier seg om hvorvidt kvinner tier eller taler i foramlingen.

- Problemet er at kjekke og greie gutter som Fredrik ikke slipper dem til, avslutter han.listen over deltakere i «Først og sist».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer