SVERIGES EROBRER: Forrige fredag så 52 prosent av svenske tv-seere på «Skavlan». Men programleder Fredrik Skavlan (45) er likevel aldri fornøyd. —Det er som et hamsterhjul. Jeg føler aldri helt at jeg får det til, sier han. 
Foto: Mikael Sjöberg
SVERIGES EROBRER: Forrige fredag så 52 prosent av svenske tv-seere på «Skavlan». Men programleder Fredrik Skavlan (45) er likevel aldri fornøyd. —Det er som et hamsterhjul. Jeg føler aldri helt at jeg får det til, sier han. Foto: Mikael SjöbergVis mer

Skavlan sliter med å få sove

Den erfarne programlederen ligger søvnløs flere netter i uka - han føler programmet aldri blir så bra som det kunne.

STOCKHOLM (Dagbladet): - Jeg er blitt dårligere på tomprat, sier programleder Fredrik Skavlan (45).

- Der var jeg bedre før.

Det er tretten år siden hans «Først & sist» begynte å sendes på NRK, og to og et halvt år siden den nye versjonen «Skavlan» begynte å gå i både Sverige og Norge. Forrige helg sank 52 prosent av alle svenske tv-seere ned i sofaen for å følge Skavlans prat med gjestene, i programmets best sette sending noensinne. Men når hovedpersonen selv ser tilbake på hvordan han selv har utviklet seg gjennom åra, ser han ikke bare framgang.

- Nå sliter jeg når jeg snakker om noe jeg selv synes er meningsløst, sier han.

Gjennomskuer falskheten Samboeren, skuespiller Maria Bonnevie, er den første til å påpeke det.

- Hun gjennomskuer meg alltid når jeg er falsk. Og så er hun god på å fange temperaturen i en samtale. Jeg har stor glede av å snakke om jobben min med henne. Og så lytter hun høflig og later som om hun er interessert når jeg snakker om teater.

Han bedyrer at han også privat er dårlig på småprat.

- Jeg blir alltid plassert ved siden av svigermødrene i selskap. Men jeg er ikke flink med dem, for jeg er ingen smalltalker. Jeg snakker for mye om meg selv. Og så vil jeg alltid prate om noe ordentlig. I parmiddager er jeg alltid den som vil bryte gjennom, pirke i forholdet til andre, spørre om de er mye sjalu. Både privat og på TV er jeg svak for de store temaene, døden og kjærligheten.

«Kåte-Fredrik» Med «Skavlans» og «Først og sists» stadig viktigere posisjon, kom også kritikken. Fredrik Skavlan har blitt beskyldt for det meste. For å være for pågående. For å være sexistiske «kåte-Fredrik» som bruker sine kvinnelige gjester som garnityr.

- Altså, jeg er ingen tykkhudet elefant. Jeg kan bli sint av sånt. Men jeg er kortsint.

- Hva av kritikken har du tatt til deg, hva har du syntes har vært tull?

- Jeg skal være med på at vi iblant har stappet pølsa for full. Fordi vi ikke har hatt tillit til stoffet, har vi villet ha med for mye, og dermed skuslet bort gode intervjuer. Men den sexist-greia ...

Skavlan sukker.

- Det klarer jeg ikke å ta alvorlig en gang. Det er ikke annet å si enn nei, slik er det ikke.

- Du er blitt beskyldt for å være triviell?

- Da har jeg lyst til å holde opp talkshowene til TV 2 og si: Er vi mer trivielle enn dem? Hvilke underholdningsprogrammer finnes som er mindre trivielle enn oss? Vi har vært tydelige hele tiden på at vi verken driver med ren underholdning, eller ren aktualitet. Men de som kritiserer, blir gale av at de ikke klarer å plassere meg.

Ligger våken Skavlan har intervjuet blant andre superstjernen Robbie Williams, statsminister Tony Blair og ABBA-legenden Benny Andersson, og snakket om private tema som alkoholforbruk og ekteskap. Han stiller sjelden spørsmål om det å være berømt, fordi han vil vise at kjendiser er vanlige mennesker.

MED MARIA:  Fredrik Skavlan og samboeren Maria Bonnevie på bransjeprisen Gullruten i fjor. Skavlan ble årets mannlige programleder og Bonnevis årets kvinnelige skuespiller. Foto: Eirik Helland Urke
MED MARIA: Fredrik Skavlan og samboeren Maria Bonnevie på bransjeprisen Gullruten i fjor. Skavlan ble årets mannlige programleder og Bonnevis årets kvinnelige skuespiller. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Men det vanskeligste intervjuobjektet Skavlan vet om, er den norske musikeren Lars Lillo-Stenberg.

- Frykten for taushet ligger dypt i meg. Og det blir mye taushet når du snakker med ham. Så på et tidspunkt bestemte jeg meg for å lære meg å intervjue Lars Lillo-Stenberg, og rette meg etter hans tempo. Forrige gang vi møttes, fikk jeg det nesten til. Men ikke helt.

Ennå kan den erfarne programlederen opplever jobben som et hamsterhjul. Skavlan blir nervøs før sending.

- Minst to netter i uka ligger jeg søvnløs. Jeg kan våkne av et uløst problem og ligge og gruble. Jeg føler jo aldri jeg får det helt til, at programmet aldri blir så bra som det kunne blitt.

Barna er kritiske - Får du sett barna dine nok når du er så oppslukt av jobben?

Skavlan har tre barn på 21, 19 og 15 fra et tidligere ekteskap.

- Jeg har hatt god kontakt med barna i alle år. Spørsmålet er vel egentlig om de vil se meg.

- Likner de deg?

- Ikke noe særlig. Og så er de bare sånn måtelig imponert av tv-mediet. Jeg har ganske kritiske barn. Og iblant har de nok syntes det har vært ganske pinlig å ha meg som far.

Han sukker litt, igjen.

- Når Pappa blir kalt «Kåte-Fredrik» i avisa er det klart det ikke er optimalt.

HARD NØTT:  Fredrik Skavlan har intervjuet mange internasjonale stjerner, men den han syns er vanskeligst, er den norske musikeren Lars Lillo-Stenberg. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
HARD NØTT: Fredrik Skavlan har intervjuet mange internasjonale stjerner, men den han syns er vanskeligst, er den norske musikeren Lars Lillo-Stenberg. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer