Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skavlan svarer på sexisme-kritikken

- Til og med uten at personen er krenket kan de si, «joda, du er krenket». Da oppstår den mekanismen, sier Skavlan.

SEXISME: Fredrik Skavlan fikk kritikk for det flere mente var et sexistisk intervju med Sarah Sjöström. Nå svarer Skavlan på kritikken. FOTO: Bjørn Opsahl / Monkberry
SEXISME: Fredrik Skavlan fikk kritikk for det flere mente var et sexistisk intervju med Sarah Sjöström. Nå svarer Skavlan på kritikken. FOTO: Bjørn Opsahl / Monkberry Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredrik Skavlans spørsmål til den svenske svømmeren Sarah Sjöström i NRK-programmet «Skavlan» 26. februar, skapte kontrovers i Sverige. Flere reagerte på at hun fikk spørsmål om vasking og matlaging, etter å ha hatt et fantastisk idrettsår, med tre VM-gull, åtte verdensrekorder og verdenscupseier. Sjefredaktøren i det svenske magasinet Veckorevyn kalte det «et sexistisk havari».

I et intervju på P3morgen i dag, svarer Fredrik Skavlan på kritikken.

- Jeg spurte «hvordan innretter du livet ditt», eller noe sånt. Og så begynte hun å fortelle at hun hadde vaskehjelp. Jeg har også vaskehjelp, men jeg tror at folk leste det som om jeg var dømmende eller forminskende, det ordet bruker de mye i Sverige. Det mente jeg jo overhodet ikke, sier Skavlan.

Han legger til at han vet at Sjöström heller ikke syntes at dette var dømmende, og at hun selv har gått ut og sagt at hun opplevde intervjuet som morsomt.

- «Joda, du er krenket»

- Men det rare med sånne krenkninger er at det i utgangspunktet er den som er krenket potensielt, som skal ha definisjonsmakten, men ikke hvis du ikke føler deg krenket, sier Skavlan.

- Nei, for da kan andre føle seg krenket på vegne av deg? spør programleder Silje Nordnes.

- Ja, til og med uten at den personen er krenket kan de si «joda, du er krenket», selv om personen sier at «nei, det er jeg ikke», så «jo, det er du». Da oppstår den mekanismen, og da tenker jeg at dette tror jeg bare jeg skal holde meg unna, sier Skavlan.

Ryddehjelp, vaskehjelp og sambo

I det omdiskuterte «Skalvan»-programmet, sa Skavlan til Sjöström at hun unner seg ganske mye assistanse i livet.

- Du har mange folk til å gjøre ting for deg, kommenterte Skavlan.

Sjöström svarte at hun hadde ryddehjelp og vaskehjelp, i tillegg til at samboeren også tar ansvar hjemme.

- Så du har altså ryddehjelp, vaskehjelp og sambo? sa Skavlan til stor latter fra publikum.

Programlederen spurte også om hvor stor leiligheten hennes var. Da svømmeren svarte «80 kvadratmeter», sa Skavlan humoristisk «Det er jo kjempemye arbeid».

Matlaging var et annet tema i showet, der TV-profilene Thomas Numme, Harald Rønneberg og House of Cards-stjernen Joel Kinnaman også var blant gjestene.

- Ikke første gang

- Skavlans intervju med Sarah Sjöström er et sexistiskt haveri, skrev sjefredaktør Irena Pozar, i magasinet Veckorevyn.

- Hun skulle prate om svømming, å være verdensmester og sånt. Trodde jeg. Istedet handlet store deler av intervjuet om hvor mye hun vasker, lager mat, og om hun virkelig kan spise pizza og hamburger, skrev Pozar.

Blant andre som reagerte var PR-eksperten Ulrika Good, som skrev et innlegg på Facebook-siden sin om kontroversen.

- En av verdens beste svømmere, Sarah Sjöström, er gjest i denne ukens Skavlan. Hun er den eneste jenta blant fire menn og må svare på hvorfor hun ikke rydder, vasker eller lager mat selv, skrev hun. ​​

Good uttalte også til Expressen at det ikke var første gang Skavlan har stilt lignende spørsmål til kvinnelige gjester.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!