MÅTTE BEKLAGE: SVT måtte beklage i etterkant av intervjuet Fredrik Skavlan gjorde med Ari Behn, etter at Behn gikk til angrep på Carl-Erik Grimstad. Foto: MIKAEL SJÖBERG
MÅTTE BEKLAGE: SVT måtte beklage i etterkant av intervjuet Fredrik Skavlan gjorde med Ari Behn, etter at Behn gikk til angrep på Carl-Erik Grimstad. Foto: MIKAEL SJÖBERGVis mer

- Skavlan trenger voksenopplæring

Grimstad mener han er for dårlig på presseetikk.

(Dagbladet.no): For andre gang siden nyttår har Fredrik Skavlan fått kritikk for håndtering av tilsvarsretten i sitt svenske talkshow. Den første gangen langet Ari Behn ut mot Carl-Erik Grimstad, uten at sistnevnte var til stede og hadde mulighet til å forsvare seg.

Nylig kom Liza Marklund med sterke beskyldninger mot SVT-programlederen Janne Josefsson, som heller ikke var til stede i studio hos Skavlan.

Josefsson har kritisert Skavlan for å ha nektet ham tilsvar i programmet.

- Etiske overtramp

Carl-Erik Grimstad er foreleser i presseetikk. Nå mener han at Skavlan har behov for voksenopplæring i faget.

«For andre gang på kort tid er det begått etiske overtramp i Fredrik Skavlans talkshow på svensk TV,» skriver han i en kronikk i Dagbladet i dag.

- Jeg synes de bør tenke seg om når det gjelder praksisen rundt beklagelser. Jeg kjenner Fredrik som en svært dyktig journalist. Men som jeg skriver i kronikken, litt voksenopplæring og påfyll av etiske problemstillinger kan være godt for alle, utdyper han overfor Dagbladet.

KRITIKK: Carl-Erik Grimstad mener både Fredrik Skavlan og mange andre norske TV-journalister er altfor dårlige til å gi tilsvar, dersom intervjuobjekter kommer med krenkende påstander om tredjepersoner. Foto: HANS A. VEDLOG
KRITIKK: Carl-Erik Grimstad mener både Fredrik Skavlan og mange andre norske TV-journalister er altfor dårlige til å gi tilsvar, dersom intervjuobjekter kommer med krenkende påstander om tredjepersoner. Foto: HANS A. VEDLOG Vis mer

I tilfellet med ham selv og Ari Behn, leste SVTs hallomann opp en beklagelse i etterkant av programmet som ble sendt uka etter. Grimstad sa seg i utgangspunktet tilfreds med dette. Men etter å ha hørt om Marklund-intervjuet, mener han de to sakene viser en problematisk tendens. I dette tilfellet ble Josefssons tilsvar lest opp av en hallomann i etterkant av forrige fredags program.
 
- Beklagelsen og tilsvaret burde aller helst vært framført i selve programmet. Det er et tankekors at SVT ikke innfører det, sier Grimstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alene
Han mener at Skavlan burde ha reagert umiddelbart på beskyldningene, og påpekt at han selv - og Janne Josefsson - ikke var til stede og hadde muligheten til å forsvare seg. Dette gjorde for eksempel Anne Grosvold, da Ari Behn var gjest hos henne. Når det ikke skjedde hos Skavlan, burde beklagelsen ha kommet i programmet uka etter, mener Grimstad.

«Det er relativt oppsiktsvekkende at Skavlan, etter mange år som programleder, ikke har lært seg bedre vaner når det gjelder å takle situasjoner der krenkelser oppstår (nærmest på direkten) under hans samtaleprogrammer,» skriver han i kronikken.

Grimstad mener at programlederen selv «bør lastes direkte for tabben». Men han understreker likevel at Skavlan ikke er alene om dette.

- Jeg synes generelt at norske journalister som jobber i etermediene fremviser for dårlig trening i å takle situasjoner der intervjuobjektene opptrer krenkende. Det hagler jo med PFU-uttalelser om dette, sier han.

- Journalister slurver fryktelig
Per Edgar Kokkvold, leder i Norsk Presseforbund, mener Grimstad har et poeng. Men problemet gjelder alle journalister, ikke bare de som jobber i etermediene.

- Det er iallfall sikkert at norske journalister slurver fryktelig med retten til samtidig imøtegåelse. Ni av de siste tolv årene har brudd på dette toppet fellingsstatistikken i PFU, sier han.

Kokkvold er enig i at Skavlan burde ha opptrådt annerledes, og påpekt at Grimstad og Josefsson ikke var til stede.

- Ja, jeg så intervjuet med Behn, og mener han burde gjort det der. Intervjuet med Marklund så jeg ikke, så det vil jeg ikke uttale meg om, sier han.

SVT: Forskjell på intervjuene
Helga Baagøe, kommunikasjonsdirektør i SVT, mener at de har håndtert begge sakene helt korrekt.

- I Sverige blir hallo-delen, når den følger direkte etter programmet, regnet som en del av det. Vi syntes det var lettest å legge tilføyelsene i hallo-delen, på grunn av programmets dramaturgi. Kommentarer til ting som har skjedd tidligere, vil se rare ut dersom de plasseres inne i et nytt program, mener hun.

Baagøe mener også det er stor forskjell på intervjuene med Ari Behn og Liza Marklund.

- Denne gangen hadde vi ikke de samme diskusjonene i etterkant, som vi hadde etter Ari Behn-programmet. Da kunne alle, også Skavlan selv, se at han burde ha gått inn og sagt noe. Der reagerte vi feilaktig. Men Marklund hadde bare en eneste kommentar om Josefsson. Det dreide seg ikke om en slik omfattende kritikk som Grimstad fikk av Behn, sier hun.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med verken Fredrik Skavlan eller hans tidligere prosjektleder Charlo Halvorsen i går kveld. Heller ikke Skavlans kontaktperson, advokat Monica Heier, fikk kontakt med ham i går. 

INTERVJUET: Forfatter Liza Marklund langet ut mot programleder Janne Josefsson, da hun ble intervjuet hos Skavlan. Josefsson reagerte sterkt på uttalelsene, og at han ikke fikk komme med tilsvar i programmet. Foto: SIGURD FANDANGO
INTERVJUET: Forfatter Liza Marklund langet ut mot programleder Janne Josefsson, da hun ble intervjuet hos Skavlan. Josefsson reagerte sterkt på uttalelsene, og at han ikke fikk komme med tilsvar i programmet. Foto: SIGURD FANDANGO Vis mer