Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skavlans favoritter

Menn fra hovedstaden er gjengangerne hos populære Fredrik Skavlan. Gjerne fra programlederens vennekrets. Mediekommentator Anders Giæver er den mest brukte gjesten og en nær venn - noe Skavlan synes er OK i et talkshow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Har et stort kvinneproblem

I fire år og 72 programmer har Fredrik Skavlan invitert aktuelle gjester til «Først & sist». Flere kritikere har kommentert Skavlans gjesteliste.

Medieviter Bård Michalsen kritiserer programmet for å overse landet utenfor Oslo.

- For dårlig fantasi

- «Først & sist» er et godt program, med en usedvanlig dyktig programleder, men fantasien er altfor dårlig. Gjestene blir for like, de er på fornavn med hverandre, og når det inviteres folk utenfra Oslo-bomringen må de spille «outsiderrollen», sier Michalsen.

Skavlan er enig i kritikken:

«Oslo 3-sendinga»

- Jeg forstår at folk i resten av landet reagerer. Mitt marerittprogram er også den såkalte «Oslo 3-sendinga», der alle gjestene er 40-årige menn som bor her i området rundt NRK og alle mener det samme. Døden. Vi er for dårlige til å finne folk utenfor Oslo. Vi får for lite tips og det blir ofte for dyrt. Jeg har ikke fordommer mot folk fra andre deler av landet.

- «Først & sist» er blitt kalt en «venneklubb» - inviterer du bare folk du kjenner?

- Jeg er åpen om at mange av gjestene er venner av meg, for jeg inviterer dem ikke fordi de er venner, men fordi de har noe å komme med. Hvis en av mine venner er aktuelle, er det hele redaksjonen som avgjør om han eller hun passer, ikke bare meg, forklarer Skavlan.

Han poengterer at det er forskjell på å intervjue vennene sine i et talkshow og i et nyhetsprogram:

- Jeg lever mye av mitt private liv på skjermen. I talkshowsjangeren forventer man at gjestene skal gi av seg selv og da må jeg gjøre det samme. Intervjuer jeg noen om skilsmissen, må jeg gi litt av min. Derfor bruker vi vennesjargongen på lufta som intervjuteknikk, sier Skavlan.

Mest Giæver

- Ja, dette måtte vel komme, sukker mediekommentator Anders Giæver. Han har besøkt Skavlan fem ganger, og er dermed programmets mest brukte gjest.

- Er du personlig venn med Skavlan?

- Jeg og Fredrik er dus. Jeg kjenner ham så godt som jeg kjenner mine andre tidligere kolleger i Dagbladet. Jeg har noen av mine beste venner derfra, forklarer Giæver, som sier han er både «beæret og pinlig berørt». Fredrik Skavlan forklarer at han har valgt Giæver fordi han er gjennomtenkt og poengtert.

- Norge er et lite land og jeg har levd et langt liv i pressen. Det blir begrensende for programmet hvis jeg ikke kan invitere venner som Giæver, sier Skavlan.

Hele Norges coronakart