Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skavlans nærmeste røper hans dårlige side: - En livsfarlig kombinasjon rent visuelt og rytmisk

Talkshowkongen fyller 50 år på jorda og 20 år på skjermen.

FYLLER ÅR: Fredrik Skavlan runder 50 år. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
FYLLER ÅR: Fredrik Skavlan runder 50 år. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– God aften, jeg er Fredrik Skavlan. Hver kveld på denne tida, mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, så skal jeg snakke med…eeehm, aktuelle mennesker her i studio fire på Marienlyst, forteller en smånervøs, stokkete og usikker Fredrik Skavlan til NRKs studiokamera.

I kjent stil

Datoen er 2. september 1996. TV-bildet er kornete, skulderputene i dressjakka er tykke og kveldens første gjester er ingen ringere enn de politiske veteranene Kåre Willoch og Reiulf Steen.

Og det tar ikke mange minuttene før Norge får en smakebit av intervjustilen Skavlan har gjort til sitt varemerke. Han henvender seg til den tidligere Ap-politikeren, og nå avdøde, Reiulf Steen, og spør: «Men si meg, er ikke det å snu…er ikke det å snu i en del standpunkter forbundet med en del smerte?»

Bare videregående

Det er nøyaktig 20 år siden på dagen Fredrik Skavlan introduserte seg selv overfor NRK2-seerne for første gang. Talkshowet han da loset Norge gjennom het «Absolutt», og ble lansert på Skavlans 30-årsdag i 1996.

– Å lede et program som fortsatt er viktig og relevant for så mange nordmenn etter 20 år er et privilegium. Spesielt med tanke på utviklingen i lineær TV. Selv befinner jeg meg fra nå i en aldersgruppe kommersielle kanaler finner tilnærmet verdiløs, men forhåpentligvis gjelder ikke dette om man selv er på skjermen, sier Skavlan til Dagbladet.

Tweed og cord

Før tv-debuten jobbet profilen i flere år som journalist og illustratør, primært i Dagbladet, men utover en videregåendeeksamen fra Berg skole i Oslo skorter det imidlertid på mer avanserte akademiske prestasjoner. Han fikk bare en «brukbar videregåendeeksamen».

– Ellers har jeg ingen utdannelse, om man ser bort fra noen fordums datakurs på 80-tallet, og en 24-timers karriere fra Forsvaret, heter det i beskrivelsen Skavlan gir av seg selv til NRKs bortgjemte hjemmesidesystem fra 2004.

Å fylle 50 år er ikke så vanskelig, synes Skavlan selv.

– Jeg har liksom alltid vært femti, helt fra jeg tidlig i 20-årene gikk omkring i Dagbladets korridorer utelukkende ikledd tweed og cord.

Skjøt fart

Skavlan var ansiktet til «Absolutt» et tresifret antall ganger fram til mai 1997. Deretter ledet han samme år «Sommeråpent» og tv-aksjonen «Krafttak mot kreft», før han satte stø kurs mot det som i dag anses som Nordens største talkshow.

Gullrute-vinner «Først og sist» hadde premiere på NRK1 høsten 1998, og Jens Stoltenberg var Skavlans første gjest. Talkshowet skulle vise seg å feie all konkurranse av banen, og for alvor definere NRKs fredagskveld som «Gullrekka».

«FØRST OG SIST»:  Fredrik Skavlan med Gro Harlem Brundtland og Celina Midelfart i 2002. Foto: Jan Tomas Espedal
«FØRST OG SIST»:  Fredrik Skavlan med Gro Harlem Brundtland og Celina Midelfart i 2002. Foto: Jan Tomas Espedal Vis mer

– Lite champagne

Toppen av seerfjellet ble nådd i 2005, da hadde programmet 1,1 millioner seere i snitt, og prosjektleder Charlo Halvorsen var med fra start til slutt. Han nekter imidlertid for at gjengen stakk nesa i været og vandret i skyene.

– Vi innførte en selvpålagt fryktkultur i redaksjonen for ansvaret vi satt med hver fredag. Det var lite champagne og mye ambisjoner, for vi var veldig bevisst på at det satt én million mennesker å så på, forteller Halvorsen til Dagbladet.

Dro videre

Suksessen var udiskutabel i nesten et tiår, men våren 2007 ble det likevel klart at «Først og sist» var inne i sin siste sesong. Etter en pause gjenoppsto konseptet i 2009 slik vi kjenner det i dag, og på 20 år har Fredrik Skavlans gjesteliste utviklet seg betraktelig.

Kofi Annan, Bill Gates, Malala Yousafzai og Jay-Z er blant noen av de flere hundre tungprofilerte ansiktene som har tatt hverandre i hånden, og satt seg ned i godstolene på det teksturrike teppet.

Og fredag 9. september 2016 returnerer 50-åringen med en ny sesong. Men nå er heldigvis TV-bildet krystallklart, dressjakka skreddersydd, manuset innøvd, og nordmenn spør seg ikke lenger hvem de ser på skjermen, men tenker tilfreds: Endelig helg.

Venner og kolleger om Skavlan:

Marit Åslein, tv-regissør og Fredriks stuntreporter i «Først og sist»: – Fredrik er en av de aller flinkeste, smarteste og morsomste jeg har jobbet med. Vi hadde noen fantastiske latterkramper sammen, når vi pønsket ut reportasjene mine. Mora hans ble litt sur på meg fordi jeg skulle ha vegetarsuppe. Det er nok derfor han valgte Maria.

Petter Wallace, eksternsjef i NRK: Fredrik har vært en av de viktigste NRK-fyrtårnene de siste åra. Han har skapt en evne til å dra informasjon ut av gjestene sine på en måte jeg tror mange misunner ham.

Niklas Källner, programleder og tidligere stuntreporter i «Skavlan»: – Fredrik har betydd veldig mye for meg. Både som venn og kollega er han svært inspirerende. Jeg husker et innslag hvor vi slåss mot en MMA-fighter. Fredrik ble litt lei seg siden vi klippet bort øyeblikket han hadde «overtaket». I fantasien har Fredrik fått for seg at han ga ham reell motstand. Fredrik tror fortsatt jeg fjernet klippet.

Charlo Halvorsen, prosjektleder for «Først og sist»: – Fredrik er en ideell teamleder og veldig god til å inkludere hele redaksjonen. Jeg husker spesielt vi måtte bygge om NRK-resepsjonen fordi Robbie Williams skulle gå usett inn i bygget. Det ble laget en korridor av treplater og garderobe med tropisk tema.

Jørgen Skavlan, eldre bror: – Jeg har vært glad i lillebroren min i 50 år. Han er et av de mest harmoniske, ukompliserte og avbalanserte menneskene jeg kjenner. Så kan han lage mat, lage barn, tegne og han er gift med Maria.

– Han er dårlig på kritikk og han kan heldigvis ikke danse, men tror selv han kan det. Det er en livsfarlig kombinasjon rent visuelt og rytmisk. Når jeg tenker meg om er dette nesten det eneste han ikke er god på. Det eneste håpløse jeg opplever ved å være «broren til Fredrik » er de gangene jeg selv blir introdusert på følgende måte: «Ta vel imot faren til Fredrik Skavlan».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!