Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utdeling av kunstnerstipend:

Skei Grande setter på bremsen etter stipendbråket: - Nå har vi nytt håp

Endringen i stipendordningen fikk kunstnerne til å tordne. Nå øyner de nytt håp, etter at kulturminister Trine Skei Grande har satt endringen på vent.

STIPENDBRÅK: Kulturminister Trine Skei Grande (V) griper inn i debatten om hvem som skal ha siste ord om oppnevningen av medlemmene i stipendkomiteene som deler ut statens kunstnerstipend. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STIPENDBRÅK: Kulturminister Trine Skei Grande (V) griper inn i debatten om hvem som skal ha siste ord om oppnevningen av medlemmene i stipendkomiteene som deler ut statens kunstnerstipend. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunstnerne raste mot tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), etter omleggingen av Statens kunstnerstipend. Grunnen var at kunstnerne selv ikke lenger skulle ha siste ordet om hvem som skal sitte i stipendkomiteene, som deler ut stipendene.

Norske kunstnere får i dag over 300 millioner av skattebetalernes penger gjennom kunstnerstipender.

Nå griper Trine Skei Grande (V) inn, og stiller den omstridte endringen i bero. Hun vil ha mer tid til å se på om dette er den beste løsningen.

- Det som er mitt utgangspunkt er at jeg er enig med Linda om noen av utfordringene knyttet til systemet vi har hatt, og så må jeg få litt mer tid til å konkludere om hva som er den beste løsningen fremover, sier Grande til Dagbladet.

- Spre makt

Før har kunstnerorganisasjonene selv oppnevnt dem som skal sitte i komiteene som deler ut pengene. Endringen som tidligere kulturminister Helleland fikk gjennomslag for, var at kunstnerorganisasjonene fortsatt skal innstille hvem som skal sitte i komiteene, men at Utvalget for statens kunstnerstipend skal ta den endelige avgjørelsen.

Utvalget for Statens kunstnerstipend består av fem personer, hvor tre er utnevnt av departementet og to er innstilt av organisasjonene.

Helleland mente dette ville sikre at komiteene ikke fikk overvekt av personer som representerte samme kunstneriske uttrykk, og sikre at det var spredning på kjønn og hvor i landet komitemedlemmene er fra. Hun uttalte til Dagbladet i desember at hun opplevde at det ble stilt spørsmål ved ordningens legitimitet, og at de derfor foreslo endringer.

- Det ble stilt spørsmål om i den offentlige debatten, men det som er viktig for meg er at vi lager ordninger som sprer makt, og også sikrer faglighet. Det er komplisert materie å gå inn i, og det trenger jeg mer tid på, sier Grande.

Hun presiserer at det ikke blir noen pause i utbetalingene i stipendene.

- Jeg er opptatt av hva vi skal gjøre for å spre mer makt i kultur-Norge generelt. Vi skal ha kvalitet, og vi skal sørge for at de som fatter vedtakene har innsikt i de kunstneriske og kulturpolitiske følgene vedtakene får, sier Grande.

Venstre sterkt kritiske

Da saken ble behandlet i Stortingets familie- og kulturkomité forsøkte Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet å stoppe endringen, men fikk ikke med seg Venstre og KrF.

Men KrF og Venstre var likevel sterkt kritiske til endringene. De mente at departementet burde vente med eventuelle endringer til Utvalget for statens kunstnerstipend kommer med sine anbefalinger i en helhetlig sammenheng.

«At kulturdepartementet likevel velger å gjennomføre disse endringene nå, er disse medlemmer sterkt uenig i,» skrev KrF og Venstre i innstillingen.

- Sikre legitimiteten

Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere, er blant dem som er svært kritiske til endringen. Nå er hun veldig glad for at den blir satt på vent, og at Grande sier hun vil ha mer informasjon.

- For en lettelse! Det var det beste vi kunne håpe på på kort sikt, sier Tørdal, som også er leder av kunstnerpolitikkutvalget i Kunstnernettverket, som representerer 20 kunstnerorganisasjoner.

Hun mener endringen i oppnevningsretten for stipendkommiteene har blitt hastebehandlet, og at saken ikke har vært belyst godt nok for å kunne ta en kvalifisert avgjørelse.

- Vi har blitt fratatt retten til å oppnevne stipendkomiteene, og vi har vært helt fortvilte, for dette er et så viktig prinsipp for oss. At Grande nå vil bruke mer tid på å ta en så stor avgjørelse som ville rokket ved stipendordningens grunnvoller er betryggende for oss. Nå får vi nytt håp, sier Tørdal til Dagbladet.

Nå mener hun kunstnernes bekymringer blir tatt på alvor.

- Ordningen får sin legitimitet gjennom at prinsippet om armlengdes avstand følges, at man skal ha en bred demokratisk valgordning blant kunstnerne og ikke overstyring fra et lite utvalg på fem. De kan ikke måle seg med det systemet vi har i dag, hvor det er valg blant alle medlemmene i kunstnerorganisasjonene om hvem som skal sitte i komiteene, sier Tørdal.

Kunstnernettverket har også kommet inn innspill om at de ønsker å få inn i forskriften at man skal tilstrebe bredde i sammensetningen av komiteene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!