Skeiv og stolt feiring

I 10 dager skal Oslos homser og lesber feire seg sjøl med Skeive dager, Skeive filmer og Pride Park.

For 18. gang på rad arrangerer stiftelsen Homodagene Skeive dager i Oslo.

- Vi gjør det for å feire oss sjøl, sier lederen for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring i Oslo (LLH-Oslo), Ole Håvard Lundvold, til Dagbladet.no

Feiringa i år byr på en rekke forskjellig aktiviteter. Fra høykultur med Homofonien og dragshow og sexy dansere til temamøter og Skeive filmer. Fetishfolket får også sitt med blant annet Bamseklubbens fest for de som liker det stort. Filmdelen åpnes i morgen av kulturminister Ellen Horn, tre filmer og fest. Skeive dager åpner lørdag på Kristian Fredriks plass. Der stiller Gerd Brantenberg, Fri Utblåsing, Homofonien og konferansier er Liv Gulbrandsen.

Verdensomspennede

For å finne bakgrunnen for Skeive dager, må vi tilbake til slutten av sekstiåra og Stonewall-demonstrasjonen. Den 27. juni demonstrerte homser og lesber for første gang i New York.

- Det var forgjengeren til Skeive dager og lignende dager holdes verden over, forteller Lundvold.

Stolte i parken

Opprinnelig prøvde de å arrangere dagene tett opp til den 27. juni, men de siste åra har de blitt for store. Pride park er årets heteste tilvekst er i følge Lundvold. Fredag og lørdag om ei uke inngjerdes Youngstorvet for en rekke kulturarrangementer.

- Det er nytt av året i Oslo, men har vært i de fleste europeiske storbyene. På fredag spiller Bel Canto og på lørdag spiller Zuma. I tillegg er det en rekke andre happenings, opplyser Lundholm.

Bak Pride Park finner vi fire kvinner, Sissel Hansen (35), Marianne Larsen (37), Anne Mette Johnsen (35) og Guro Sibeko (23).

Vi arrangerer dette for å flytte miljøet ut. Nå har vi vært på klubber ganske lenge og det kan være greit å komme ut. Dessuten viser det seg at åpenhet gir større aksept, forteller Sissel Hansen til Dagbladet.no.

Hansen håper på rundt 2000 besøkende på Pride Park. Arrangørene håper også på mer stolthet i parken i åra framover. Har du arrangert Pride Park i tre år kan du søke om å få Euro Pride. I så tilfelle blir det kjempefest da homser og lesber fra hele Europa tar turen til Norge for ha det moro.

Skeive dager starter 9. juni og avsluttes 17. juni

Skeive filmer går fra 8-12. juni

Pride park arrangeres fredag og lørdag om en uke.