Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Utesteder, rus og sex

Skeiv sex, rus og overdoseforebygging

Å dele ut informasjon og brukerutstyr for tryggest mulige måter å ruse seg på, er å videreføre det hiv-forebyggende arbeidet fra 1980-tallet. Vi håper øvrige utesteder lærer av de skeive, og begynner å tilby brukerutstyr til gjestene.

LÆR AV OSS: Fordi vi kjenner vår historie og fordi metoden fungerer, har skeive miljøer valgt skadereduksjon for å håndtere illegalt rusbruk. Vi håper øvrige utesteder lærer av oss og sier nei til politiets forbudslinje, og heller velger å fremme rusbrukeres helse, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
LÆR AV OSS: Fordi vi kjenner vår historie og fordi metoden fungerer, har skeive miljøer valgt skadereduksjon for å håndtere illegalt rusbruk. Vi håper øvrige utesteder lærer av oss og sier nei til politiets forbudslinje, og heller velger å fremme rusbrukeres helse, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På starten av 1980-tallet slo Aids ut i samfunnet. Først rolig under overflaten, deretter plutselig og voldsomt. De mørke flekkene på huden til elskere, men som ingen hadde tenkt over, viste seg å være forårsaket av at hiv-viruset brøyt ned kroppens immunforsvar.

Da det ble kjent at viruset smittet seksuelt, sto det organiserte homomiljøet ovenfor et valg: Be menn som har sex med menn (MSM) om å slutte å ha sex, eller gi kunnskap om hvordan de kunne redusere risikoen for smitte, sammen med kondomer og glidemiddel. I lag med helsemyndighetene valgte man å møte MSM på deres premisser. Gjennom metoden skadereduksjon hindret man en større hiv-katastrofe.

I år feires 50-årsmarkeringen av Stonewall opprøret i 1969, hvor skeive transpersoner, kvinner og menn, i New York, gjorde opprør mot politiet. Dette sies å være starten på den moderne skeive frigjøringsbevegelsen og har seinere inspirert Pride-festivaler rundt omkring i verden.

Fest har alltid hatt en sentral rolle for moderne skeiv kultur og mye av den politiske organiseringen og skeive fellesskapsbyggingen har foregått på utesteder og fester. De politiske aktivistene løp den gang inn i barer og ropte «out of the bars and on to the streets!» og fikk utelivs-homoene til å ta med seg festen ut i gatene og inn i protesttogene. Dette økte manntallet og effekten av den politiske markeringen.

Med hiv og aids kom derimot politikere, og andre, med krav om å stenge smitteinfernoene de mente Pride festene var. Men Pride-festivaler, fester og utesteder er samstemte, organiserte og gjenkjennbare kollektiv som jobber sammen mot felles mål.

Disse strukturene ble nyttiggjort for å forebygge hiv, og helsemyndighetene våre forsto at deltakelse fra berørte miljøer var viktigere enn straff og undertrykkelse. I det store og det hele innrettet det hiv-forebyggende arbeidet seg skeive menns ikke-monogame sexkultur.

Informasjonsmateriell og arbeidsmetodikk tilpasset seg verdiene, språk og visuelle uttrykk, og ble tilgjengelige på sex-arenaer for MSM. Man stengte for eksempel ikke ned homse-saunaene i Norge, men innførte gratis kondomer og glidemiddel i hvert rom. Virusgruppa var en gjeng drag queens som på 1980-tallet blandet underholdning på skeive utesteder med hiv-forebyggende informasjon samtidig som de delte ut kondomer.

Begrepet «chemsex» beskriver en, i norsk sammenheng, relativt ny subkulturell praksis der MSM bruker internett og hook-up apper for å organisere orgier hvor målet er kombinasjonen sex og illegale rusmidler. Dette for å øke den seksuelle nytelsen og for å kunne legge fra seg hemninger.

Flere levekårsundersøkelser viser at transpersoner, bifile, lesbiske og homofile opplever høyere forekomst av rusmiddelbruk enn den øvrige befolkningen. Cis- og transmenn (cis=ikke-trans) som deltar i chemsex miljøer er mer utsatt for psykisk uhelse og infeksjoner som hiv og hepatitt c.

For å forebygge overdoser, infeksjoner og overgrep tilknyttet illegalt rusbruk, deler Chemfriendly ut informasjon om tryggest mulig bruk av rusmidler, i tillegg til brukerutstyr som en-gangs-snifferør og pumper for riktig oppmåling av GHB. Vi er en likemannsbasert gruppe. Arbeidsmetodikken er skadeforebygging og det er nødvendig livreddende helsehjelp. I London, som har hatt chemsex trenden i lengre tid, dør skeive menn av GHB relaterte overdoser hver tolvte dag.

Da Chemfriendly etablerte seg selv i 2018, inngikk vi samarbeid med drag queens og skeive utesteder og fester. Drag queens holdt show og mellom hvert nummer gikk vi på scenen og delte ut informasjon og brukerutstyr. Dette er en direkte videreføring av det hiv-forebyggende arbeidet som startet på 1980-tallet. Helsedirektoratet har bevilget midler til vårt arbeid og rusfeltet.no løftet nylig fram Chemfriendlys metode.

I fjor slapp SCORE og Gaysir.no, og også Elsker bar oss til på festen. I år skal Chemfriendly stå på Oslo Prides største fest, Skeiv Natt, og dele ut brukerutstyr og snakke overdoseforebygging. Skadereduksjon er nedfelt i Foreningen for kjønn- og seksualitetsmangfold sentralt sin politiske plattform, og gjelder derfor for Oslo Pride.

At skeive utesteder og festivaler velger skadereduksjon tas likevel ikke for gitt. Politiet legger press på utesteder om ikke å ha gjester ruset på illegale rusmidler. Om de skulle melde om problemer med gjester som er ruset illegalt, frykter utesteder at det vil kunne brukes mot dem seinere. Jim Devillè, daglig leder ved Elsker, kritiserer myndighetene for ikke å gi utesteder kurs i hvordan håndtere personer som er ruset på illegale rusmidler, og ønsker at personalet og vakter skal kurses i dette av Chemfriendly.

Skeiv historie inneholder kamper mot lover som kriminaliserer sexlivet til MSM, til hivpositive og sexarbeidere. Ofte har argumentet vært at kriminaliseringen truer helsefremmende arbeid. Krigen mot narkotika kommer også under stadig større kritikk for å være skadelig. Når politihunder brukes på festivaler for å avsløre illegale rusmidler øker for eksempel risiko for overdoser.

Fordi vi kjenner vår historie og fordi metoden fungerer, har skeive miljøer valgt skadereduksjon for å håndtere illegalt rusbruk. Vi håper øvrige utesteder lærer av skeive og sier nei til politiets forbudslinje, og heller velger å fremme rusbrukeres helse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!