DEBATT

Debatt: Utesteder, rus og sex

Skeiv sex, rus og overdoseforebygging

Å dele ut informasjon og brukerutstyr for tryggest mulige måter å ruse seg på, er å videreføre det hiv-forebyggende arbeidet fra 1980-tallet. Vi håper øvrige utesteder lærer av de skeive, og begynner å tilby brukerutstyr til gjestene.

LÆR AV OSS: Fordi vi kjenner vår historie og fordi metoden fungerer, har skeive miljøer valgt skadereduksjon for å håndtere illegalt rusbruk. Vi håper øvrige utesteder lærer av oss og sier nei til politiets forbudslinje, og heller velger å fremme rusbrukeres helse, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
LÆR AV OSS: Fordi vi kjenner vår historie og fordi metoden fungerer, har skeive miljøer valgt skadereduksjon for å håndtere illegalt rusbruk. Vi håper øvrige utesteder lærer av oss og sier nei til politiets forbudslinje, og heller velger å fremme rusbrukeres helse, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På starten av 1980-tallet slo Aids ut i samfunnet. Først rolig under overflaten, deretter plutselig og voldsomt. De mørke flekkene på huden til elskere, men som ingen hadde tenkt over, viste seg å være forårsaket av at hiv-viruset brøyt ned kroppens immunforsvar.

Da det ble kjent at viruset smittet seksuelt, sto det organiserte homomiljøet ovenfor et valg: Be menn som har sex med menn (MSM) om å slutte å ha sex, eller gi kunnskap om hvordan de kunne redusere risikoen for smitte, sammen med kondomer og glidemiddel. I lag med helsemyndighetene valgte man å møte MSM på deres premisser. Gjennom metoden skadereduksjon hindret man en større hiv-katastrofe.

I år feires 50-årsmarkeringen av Stonewall opprøret i 1969, hvor skeive transpersoner, kvinner og menn, i New York, gjorde opprør mot politiet. Dette sies å være starten på den moderne skeive frigjøringsbevegelsen og har seinere inspirert Pride-festivaler rundt omkring i verden.

Fest har alltid hatt en sentral rolle for moderne skeiv kultur og mye av den politiske organiseringen og skeive fellesskapsbyggingen har foregått på utesteder og fester. De politiske aktivistene løp den gang inn i barer og ropte «out of the bars and on to the streets!» og fikk utelivs-homoene til å ta med seg festen ut i gatene og inn i protesttogene. Dette økte manntallet og effekten av den politiske markeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer