Skeiv ungdom-rådgiver slakter «Født i feil kropp»

- TV 2-serien bekrefter fordommer om kjønn og underslår diskriminering og brudd på menneskerettighetene.

FÅR KRITIKK: Produsent Petter Vennerød får kritikk for historiene han ikke forteller i tv-serien Født i feil kropp. Foto: Henning Lillegård
FÅR KRITIKK: Produsent Petter Vennerød får kritikk for historiene han ikke forteller i tv-serien Født i feil kropp. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): TV-serien der personer som har hatt problemer med sin kjønnsidentitet forteller sin historie, er blitt en seersuksess og har fått mye skryt for å utfordre folks fordommer.

Men ikke alle er like glade i «Født i feil kropp». Rådgiver Kai Eidsvik i Skeiv ungdom mener serien har skadelige narrativ og et feigt fokus, ifølge et blogginnlegg på Maddam.no.

«Det er viktig at slike historier blir fortalt, men serien har valgt å utelate historier som serieskaperne kan ha oppfatta som mer kontroversielle. Historier som illustrerer mangfoldet som fins blant mennesker med kjønnsdysfori har blitt ekskludert fra dokumentaren», skriver Eidsvik.

Kastrerer seg Han mener «Født i feil kropp» burde nevnt at mange som ønsker såkalt kjønnsbekreftende behandling i Norge ikke får det, at man er nødt til å «kastrere seg» - gjennomføre kjønnsbekreftende behandling, ved sterilisering og kirurgi - for å få lov til å endre juridisk kjønn i Norge.

Dette er ifølge ham definert som brudd på menneskerettighetene av Amnesty.

Utfordrer ikke kjønn som fenomen Eidsvik problematiserer også seriens bruk av begreper som å «skifte kjønn» og det å være «født i feil kropp».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer