Skeiv ungdom-rådgiver slakter «Født i feil kropp»

- TV 2-serien bekrefter fordommer om kjønn og underslår diskriminering og brudd på menneskerettighetene.

FÅR KRITIKK: Produsent Petter Vennerød får kritikk for historiene han ikke forteller i tv-serien Født i feil kropp. Foto: Henning Lillegård
FÅR KRITIKK: Produsent Petter Vennerød får kritikk for historiene han ikke forteller i tv-serien Født i feil kropp. Foto: Henning LillegårdVis mer

(Dagbladet): TV-serien der personer som har hatt problemer med sin kjønnsidentitet forteller sin historie, er blitt en seersuksess og har fått mye skryt for å utfordre folks fordommer.

Men ikke alle er like glade i «Født i feil kropp». Rådgiver Kai Eidsvik i Skeiv ungdom mener serien har skadelige narrativ og et feigt fokus, ifølge et blogginnlegg på Maddam.no.

«Det er viktig at slike historier blir fortalt, men serien har valgt å utelate historier som serieskaperne kan ha oppfatta som mer kontroversielle. Historier som illustrerer mangfoldet som fins blant mennesker med kjønnsdysfori har blitt ekskludert fra dokumentaren», skriver Eidsvik.

Kastrerer seg Han mener «Født i feil kropp» burde nevnt at mange som ønsker såkalt kjønnsbekreftende behandling i Norge ikke får det, at man er nødt til å «kastrere seg» - gjennomføre kjønnsbekreftende behandling, ved sterilisering og kirurgi - for å få lov til å endre juridisk kjønn i Norge.

Dette er ifølge ham definert som brudd på menneskerettighetene av Amnesty.

Utfordrer ikke kjønn som fenomen Eidsvik problematiserer også seriens bruk av begreper som å «skifte kjønn» og det å være «født i feil kropp».

«Serien bekrefter heller enn å utfordre kjønn som fenomen. Kjønn blir gjort synonymt med normer for hvordan jenter og gutter skal oppføre seg - at Emma lekte med dukker blir tatt til inntekt for at hun er jente. En får vite at å kle seg i blonder som gutt er feil, og at gutter sitter bredbeint og ikke går med kjole», skriver Eidsvik.

- Deltakerne selv har naturligvis bare ansvar for sin historie. Men produsenten må ta ansvar for å finne intervjuobjekter som representerer bredden av mennesker innen en kategori, legger han til overfor Dagbladet.

Feil premiss Seriens produsent Petter Vennerød sier at han synes det er vanskelig å gå i rette med Eidsvik, fordi han mener serien har et helt annet premiss enn det Eidsvik forutsetter.

- Skulle vi fortalt historien til hele bredden av mennesker med kjønnsidentitetsproblemer, hadde det ikke blitt en tv-serie - det hadde blitt tolv, er hans kommentar.

VISER IKKE MANGFOLDET: Kai Eidsvik i Skeiv ungdom mener den hyllede tv-serien har et feigt fokus.
VISER IKKE MANGFOLDET: Kai Eidsvik i Skeiv ungdom mener den hyllede tv-serien har et feigt fokus. Vis mer